Mit kaptál karácsonyra? Csődöt

2011.12.27. 10:35 Módosítva: 2011.12.27. 10:39

A magyar cégvilág szenvedéseinek szimbólumaként is felfogható, hogy karácsonykor, egészen pontosan december 23-án átlépte a húszezres határt az idén indított felszámolások száma – olvasható az Opten céginformációs szolgáltató közleményében. „Rekordot döntöttek, nem is akármilyen mértékben, a végelszámolások is, mégis azt gondoljuk, hogy számuk 2012-ben továbbra is növekedni fog” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Katasztrofális helyzetben van a kis- és középvállalkozói szektor. Idén karácsonyig 20 078 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez csaknem 16 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. 2008-ban, holott már akkor is válsághangulat uralkodott a cégvilágban, még egész évben regisztráltak 11 000 fizetésképtelenségi eljárást, a jelenlegi adat pedig annak csaknem a duplája.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy idén már csaknem 23 000 vállalkozás végelszámolása indult meg, ez pedig mintegy 70 százalékos növekedés a megelőző év egészéhez képest. A problémát alapvetően nem a végelszámolások magas száma okozza, hiszen ez akár a cégvilág tisztulását is jelenthetné. A gond sokkal inkább az, hogy jelentősen növekszik azon cégek aránya, amelyek végelszámolásból felszámolásba fordulnak, illetve hogy a cégbíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolások száma is nagymértékben emelkedett.

„Ma már nem mondható el, hogy a végelszámolás alá kerülő cégek döntő többsége a tulajdonosok józan ítélőképessége és gazdasági szempontok alapján egyszerűen befejezi működését. Sokkal inkább az adósságukat csendben hátrahagyó vagy az évek óta nem működtetett cégek jutnak erre a sorsa” – értékel Csorbai Hajnalka.

A romló tendencia nem lassult 2011-ben: egyre több a leépítést bejelentő nagy cég, csökken a beszállítók megrendelésállománya, a belső kereslet visszaesett. Így lényegében csak az exportra termelő vállalkozások várhatják stabil lábakon állva 2012-t, nekik ugyanis a forint gyengülése kedvező versenyhelyzetet teremtett a külpiacokon.