Egymilliárd euróval finanszírozzuk a világot

2011.12.29. 11:22

Elsősorban az EU-s pénzek támogatták meg a hazai finanszírozási képességet a harmadik negyedévben. A külkereskedelem bár mérséklődött, még így is jelentősen támogatta az egyenleget - írja a ma nyilvánosságra hozott MNB-adatok alapján a Napi.

Újabb rekordot döntött a hazai nettó finanszírozási képesség a külfölddel szemben - derült ki az adatokból. A harmadik negyedévben - szezonálisan kiigazított adatok alapján - 916 millió euróra duzzadt, ez a GDP 3,5 százalékával egyenértékű.

Bár a folyó fizetési mérleg most is masszívan pluszban volt, az eredmény elsősorban az egyre intenzívebb EU-s pénzek beáramlásának köszönhető. Az így beáramlott nettó 876 millió euró ha nem is rekord - 2010 első félévében pár 10 milliárddal magasabb volt az összeg -, így is kiemelkedően magas szintnek tekinthető. Az elmúlt negyedévekben ugyanis még 800 millió euró alatt maradt a szintje.

Maga a folyó fizetési mérleg 340 millió eurós szintje az elmúlt két évhez viszonyítva átlagosnak tekinthető, a hazai folyamatokat azonban a tartósan mínuszos egyenlegek jellemezték a korábbi években - és ha egyszer véget ér a válság, ismét ez lesz a jellemző -, szóval még így is ki lehet jelenteni, hogy erőteljes volt az eredmény.

A reálgazdasági tranzakciók egyenlege csaknem 1900 millió euró volt, amely ugyan még mindig kiemelkedőnek számít, azonban ez mérsékelte a folyómérleg szintjét. A jövedelmek sora a trendnek megfelelő volt: 1583 millió euró áramlott ki az országból.

A finanszírozás szerkezetét mutató pénzügyi mérleg szerint a közvetlen tőkebefektetéseken belül a magyarok befektetései, összességükben 203 millió euróval nőttek, míg a külföldiek magyarországi befektetései 260 millió euróval csökkentek. Utóbbinál a részvénybefektetések értéke 947 millió euróval csökkent - ebből közel 1,9 milliárd eurot tett ki a Surgutneftegas tulajdonában lévő MOL részvények visszavásárlása.

A portfólióbefektetések egyenlege összességében 2118 millió euró forrásbeáramlást mutat. A követelések csökkentek 1526 millió euróval. Ezen belül 1583 millió euró volt az itt elszámolt, 10 százalékot el nem érő részvény- és egyéb részesedés befektetések csökkenése, melyből 878 millió eurót tett ki a kormányzati szektor befektetési jegy- és részvény követeléseinek eladása - írta az MNB közleménye. A kötvény követelések növekedése 54 millió euro, a pénzpiaci eszközöké 3 millió euró volt. A portfólió tartozások 592 millió euróval nőttek.