Hitelből költünk katasztrófavédelemre

2011.12.29. 08:19

Árvízvédelemre és a vörösiszap-katasztrófához hasonló események megelőzésére 115 millió euróról szóló hitelkérelmet nyújtott be a kormány az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) november végén - írja az MTI-re hivatkozva a Napi Gazdaság. A 290 millió euró összköltségű, megelőzési célokra szolgáló projekt mellett a tavalyi károk enyhítésére is hitelt vett fel az állam.

Az Európai Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) november 18-án 150 millió euró kölcsönt ítélt meg Magyarországnak a 2010-es árvíz és vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítésére és a helyreállítási munkákra, ebből 90 millió eurót már felvettünk. Az árvizek védekezési és helyreállítási, a 2010. október 4-ei vörösiszap-katasztrófát követő fertőtlenítő, kárenyhítő munkálatait magában foglaló projekt teljes költsége 310 millió euró.

Ez azt jelenti, hogy a kormány megelőzési és helyreállítási célokra összesen 600 millió eurót költ majd. Amennyiben az EIB pozitívan bírálja el a hitelkérelmet, a teljes projektköltségeknek majdnem felét, 265 millió eurót európai kölcsönök teszik majd ki.