Egyezséggel zárta a korrupciós ügyet a Magyar Telekom

2011.12.29. 16:49 Módosítva: 2011.12.29. 18:40

A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról - közölte a Magyar Telekom a BÉT honlapján csütörtökön.

A Magyar Telekom által az igazságügyi minisztérium és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett - írta az MTI.

Az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) a Deutsche Telekom, a Magyar Telekom, illetve az MTelekom korábbi vezetői ellen emelt vádat korrupció gyanújával. A SEC szerint 2005 és 2006 között a magyar leányvállalat Macedóniában kormányzati hivatalnokokat vesztegetett meg - írta a Reuters alapján a Portfolio.

Az amerikai pénzügyi felügyelet megállapítása szerint a Magyar Telekom vezetői 2005 és 2006 között kormányzati hivatalnokokat vesztegettek meg Macedóniában versenykorlátozó célzattal. A SEC szerint a magyar távközlési cég 4,9 millió eurót fizetett ki annak érdekében, hogy távol tartsa a versenytársakat a piacról, további 7,35 millió eurót pedig tanácsadóknak juttatott, amiből részben montenegrói hivatalnokok is kaptak, egy akvizíciót segítendő.

Ennek fényében a SEC vádat emelt a New York-i bíróságon a Magyar Telekom, német anyavállalata, a Deutsche Telekom, valamint a magyar távközlési cég három egykori vezetője, Straub Elek, Balogh András és Morvai Tamás ellen.

Mint ismeretes, a Magyar Telekomnál 2009 végén zárult le az a mintegy 20 milliárd forintot felemésztő belső vizsgálat az ügy kapcsán, eközben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium, a SEC és a Macedón Köztársaság Belügyminisztériuma is vizsgálatot folytatott a cégnél.

A Magyar Telekom akkor hangsúlyozta, hogy a menedzsment nem tudja megítélni, hogy mikor zárulnak le a vizsgálatok, és hogy mi lesz azoknak a végső kimenetele, illetve a hatása - ha lesz ilyen - a pénzügyi beszámolókra vagy működési eredményekre. A hatóságok büntető vagy polgári jogi szankciókat alkalmazhatnak, beleértve a pénzbüntetést is, illetve további változtatásokat kezdeményezhetnek az üzleti tevékenység és a megfelelőségi program tekintetében.