Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Újabb bukás az állampapír-aukción

2011.12.29. 12:19 Módosítva: 2011.12.29. 12:26
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Nem tudta a tervezett mennyiségű államkötvényt értékesíteni a mai aukción az ÁKK, miután nagyon gyenge volt az érdeklődés - a 33 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 14,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ez rendkívül kevésnek számít, mivel az ajánlattevők egy része általában olyan kamatot vár el, amit nem éri meg elfogadni.

  Az ÁKK a hároméves kötvényre adott összes ajánlatot elutasította, az 5 és 10 éves papírokra pedig csak 15 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el, de még így is jelentősen megugrott az átlagos hozamszint, 9,63 és 9,7 százalékra.

  Ez a Portfolio szerint mind az 5 éves, mind a 10 éves kötvény esetén 2009 júliusa óta a legmagasabb hozamot jelenti. Az előbbi esetében 35, az utóbbi esetében pedig 32 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál (amelyet még az IMF felőli figyelmeztetés előtt állapítottak meg), az előző aukció hozamait pedig 89, illetve 92 bázisponttal haladja meg.

  A hír hatására a tegnapi IMF-jelzés miatt amúgy is rogyadozó forint további gyengülésnek indult, az euróval szemben átlépte a 311-es szintet is.

  A mostani kudarcban szerepet játszhat, hogy az IMF tegnapi jelzése szerint is bizonytalan a tárgyalások folytatása, a kormánynak több ponton - a jegybankról szóló és a pénzügyi stabilitási törvény, valamint a kért hiteltípus kérdésében - engednie kéne. Ha nem sikerül megállapodni, jövőre akár súlyos problémák is adódhatnak az adósság finanszírozásában, ezt árazhatta be most a piac.

  Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy kudarcot vall egy aukció: még az IMF-tárgyalások kezdete előtt több aukció is elbukott, akkor az ÁKK egyetlen ajánlatot sem tudott elfogadni, olyan magas kamatot kértek a befektetők.