Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Fellegi: Informális IMF-tárgyalások lesznek januárban

2011.12.30. 09:36 Módosítva: 2011.12.30. 09:39

Fellegi Tamás, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter január első felében informális egyeztetéseket folytat Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországért felelős szakembereivel, Christine Lagarde vezérigazgatóval valamint az igazgatóság más tagjaival - közölte a miniszter sajtóirodája az MTI megkeresésére.

Nem biztos a folytatás?

A valutaalap szerdai nyilatkozata szerint nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e a hivatalos tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségről. Christoph Rosenberg, az IMF magyar misszióvezetője a Reutersnek nyilatkozva azt is hozzátette, hogy a kormánynak alapvető fontosságú kérdésekről kellene tárgyalnia, ha azt akarja, hogy egy IMF-programról folytatott megbeszéléseken haladást érjenek el.

A Reutersnek arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat Magyarországgal felújítják-e januárban, a küldöttségvezető e-mailben azt közölte: az IMF arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy megállapodott feltételekkel kötött készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára.

„Mivel Magyarországnak nincs azonnali finanszírozási igénye, egy ilyen megállapodást lehet elővigyázatosságiként kezelni. A program előkészítő munkálatai azonban nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni. Ezért nem született döntés arról, hogy kezdődjenek-e, és ha igen, mikor, hivatalos tárgyalások az IMF által támogatott programról" - idézte a misszióvezetőt a Reuters.

Aggodalmak merültek fel

Fellegi sajtóirodája hivatalos állásfoglalásában hangsúlyozza: az IMF és az EB által biztosítandó pénzügyi konstrukció formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a hivatalos tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés. A magyar kormány korábban megfogalmazott álláspontja alapján kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól.

Rosenberg a Reutersnak azt is elmondta, hogy aggodalmak merültek fel a magyar kormány által javasolt új törvényekkel kapcsolatban, ami a tárgyalások megszakadásához vezetett korábban decemberben. „Ha a kormányt érdekli, hogy folytatódjanak a megbeszélések a programról, ki kellene nyilvánítania hajlandóságát, hogy olyan kérdésekről is tárgyaljon, amelyek fontosak a makrogazdasági stabilitás szempontjából. Ebben, a tárgyalások részeként benne foglaltatik a szoros konzultáció a javasolt jegybanktörvényről és a pénzügyi stabilitási törvényről" - idézte Rosenberget a Reuters.

Figyelemre méltó alkotás

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban Orbán Viktor pénteken a közrádiónak adott interjújában elmondta, pontos tárgyalási menetrend még nincs, de a tervek szerint január elején megkezdődnek a megbeszélések, amelyek szerinte fontosak, de nem húsbavágóak. Ha az IMF „ad nekünk egy biztonsági hálót, akkor nagyobb önbizalommal, nagyobb biztonságérzettel vágunk bele az előttünk álló időszakba, de ha nem jön létre ilyen megállapodás, akkor is megállunk a saját lábunkon", mivel a 2012-es magyar költségvetés egy figyelemre méltó alkotás.