Jövő szerdán találkozik Fellegi az IMF-fel

2012.01.02. 11:49

Január 11-én utazik Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter Washingtonba, közölték lapunkkal a miniszter sajtóosztályán. Fellegi utazásának a célja, hogy informális egyeztetéseket folytasson a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországért felelős szakembereivel, továbbá Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával és az Igazgatóság más tagjaival.

Hogy hivatalos tárgyalás és hitelmegállapodás mikor lehet, azt egyelőre nem tudni, korábban az IMF és az EU delegáció a jegybanktörvény és a stabilitási törvény visszavonásához kötötte a hivatalos tárgyalások megkezdését. A kérésnek azonban a kormány – bár a jegybanktörvényt több ponton módosították – nem tett eleget. Az első, budapesti informális tárgyalásokról, még december közepén, az uniós és IMF-es küldöttség idő előtt hazautazott.

A kormány közölte, csak előfeltételek nélküli tárgyalásra hajlandó. Felajánlotta ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak „a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól."

A kormány a tárgyalások megkezdésekor közölte, elővigyázatossági hitelben gondolkodik, vagyis semmiképpen nem a korábbihoz hasonló úgynevezett készenléti hitelben, jelen gazdasági helyzetben inkább ez utóbbira van nagyobb esély.

A küldöttséget vezető Christoph Rosenberg múlt héten a Reutersnek arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat Magyarországgal felújítják-e januárban, azt közölte: az IMF arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy megállapodott feltételekkel kötött készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára.

„Mivel Magyarországnak nincs azonnali finanszírozási igénye, egy ilyen megállapodást lehet elővigyázatosságiként kezelni. A program előkészítő munkálatai azonban nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni. Ezért nem született döntés arról, hogy kezdődjenek-e, és ha igen, mikor, hivatalos tárgyalások az IMF által támogatott programról" – idézte a misszióvezetőt a Reuters.

Londoni szakértők szerint, ha lesz is megállapodás, az leghamarabb tavasz végére, nyár elejére várható.