316 forint fölött járt az euró

2012.01.03. 12:11 Módosítva: 2012.01.03. 12:24
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ma reggel 9 órától szinte folyamatosan esett a forint árfolyama, az euró átlépte a 316 forintot, svájci frank pedig megközelítette a 260 forintos szintet.

    "Konkrét hír nem áll a forint mai gyengülése mögött, inkább az általános bizonytalanság tükröződik az esésben" - mondta az Indexnek Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. "Mindez addig kitarthat, amíg nem derül ki, hogyan alakul a tárgyalások jövője az IMF-fel és az EU-val".

    A forint annak ellenére váltott lejtmenetbe, hogy reggel még a jó kínai üzleti hangulati adatok miatt kialakuló általános piaci optimizmus hatására 312,5 forintnál is járt az euró. Karsai Péter szerint az is meglepővé teszi a gyengülést, hogy ma a dollár gyengülni tudott az euróval szemben, ami általában annak a jele, hogy csökken a piacokon a kockázatkerülés - ez pedig elvileg kedvező lenne a forintnak.

    "A piac érzékenyen reagál a nehezen értelmezhető és az IMF-megállapodást veszélyeztető döntésekre és forgatókönyvekre, mint például a devizatartalékok esetleges felhasználására" - mondta Samu János, a Concorde makroelemzője.

    A forint árfolyama a régiós devizákétól is elszakadt - míg a forint majdnem fél százalékot gyengült, addig a lengyel zloty esetében az esés csak 0,3 százalékot tett ki, a cseh korona pedig több mint 0,2 százalékot erősödött az euróval szemben.

    A tőzsdén is érződik a rossz hangulat: míg reggel a BUX még enyhe pluszban nyitott, addig dél körül az index már több mint két százalékos veszteséget mutatott. Különösen sokat, több mint négy százalékot esett a Mol részvényeinek árfolyama, de az OTP is 1,9 százalékos mínuszban járt ekkorra.

    Csúcsközelben a csődkockázat

    A magyar állam csődkockázatát jelző 5 éves CDS-felár is látványosan emelkedett a keddi kereskedésben - írja a Portfolio. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint 19 bázisponttal 630 bázispontra ugrott a mutató, ezzel nagyon közel került a november 25-én felállított történelmi csúcsához.

    A Markit adataira hivatkozva a hírügynökség arról számolt be kedd délelőtt, hogy az 5 éves magyar CDS-felár már 630 bázispont körül jár, ami alig marad el a november 25-én felállított 636 bázispontos csúcstól.

    A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Parlament múlt pénteken fogadta el a sokat kritizált új jegybanktörvényt. Ezt követően kezdtek újra szabadulni a befektetők a magyar eszközöktől.

    Nőttek az állampapír-hozamok

    A tegnapi jelentős emelkedés után pedig ma is emelkednek az állampapírhozamok: a 10 éves referenciahozam a Portolio szerint már 10,28 százaléknál jár, és a mai állampapír-aukción is nőttek a hozamok - a 3 hónapos kincstárjegyre 7,67 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 17 bázisponttal magasabb a hétfői 7,50 százalékos másodpiaci referenciahozamnál, és 24 bázisponttal több az előző aukció 7,43 százalékos hozamánál.

    Az aukción ugyanakkor a múlt hetivel szemben ezúttal sikerült a meghirdetett 45 milliárd forintos összegben értékesíteni az állampapírokat.