A régi áfával csalogatnak a nagyok

2012.01.03. 07:37

Több kereskedőlánc is meglátta a fantáziát a forgalmi adó január elsejétől 27 százalékra növelt felső kulcsában, és nem érvényesíti áraiban az adóváltozásból fakadó különbözetet, írja a keddi Népszabadság. A napilap szerint a Tesco nagyjából hatszáz, főleg az alapélelmiszerek körébe sorolható termék kapcsán azt ígéri, hogy azokat egy hónapig az áfa értéke nélkül adja. A hazai láncok közül pedig a CBA kapcsolt gyorsan, számos élelmiszer esetében nem érvényesíti áraiban az áfa változásából fakadó különbözetet.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint volt olyan üzlet, ahol hétfőn még a régi ár szerepelt az árukon, de akadt, ahol már az új, azonban minden esetben a megemelt árat számolták a pénztáraknál. Ahol pedig a pénztárgépet nem sikerült átállítani, ott kézzel kell nyugtát vagy számlát kiállítani a kereskedőknek.

Bár az idei évre becsült 4-5 százalékos infláció jókora, további forgalomcsökkenést is jelezhet, egyelőre még csak kisebb mértékű forgalomcsökkenést prognosztizálnak a kereskedők, azaz nagyságrendileg a fogyasztás megfelel majd a 2011-es szintnek.