Csaba László: El kell fogadni a készenléti hitelt

2012.01.03. 13:55

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) meg kell egyezni, mondta Csaba László közgazdász, a Közép-európai Egyetem tanára az Inforádióban. Szerinte a valutaalap csak egy készenléti hitelt kínál, amelyet vagy elfogadunk vagy nem.

Csaba László úgy vélte, a várt gyors növekedés nem következett be 2011-ben, ahogy a foglalkoztatás növekedése és az árfolyam erősödése sem. Ennek következtében a magyar gazdaság megítélése kedvezőtlenné, az ország finanszírozása pedig drágábbá vált. A Közép-európai Egyetem (CEU) tanára kiemelte: az ország finanszírozható, csak az a baj, hogy drágán, ezért kell a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni. Költségcsökkentési kényszerben van a kormány, de ez nem olyan kényszer, hogy torkunkon a kés. Felelős módon kell gazdálkodni, jegyezte meg.

A készenléti hitel egy gazdaságpolitikai ellenőrzéssel járó megegyezést igényel, a feladat pedig az, hogy olyan programot dolgozzunk ki, amiben a számok hitelesek, a tartalom pedig a belső szempontoknak és érdekeknek is megfelel, mondta a közgazdász, aki szerint sok mindenben, például az adópolitikában megmarad a kormány mozgástere.  Az IMF egy keretet fog megállapítani, ezt a keretet pedig célszerű közösen kidolgozni, hogy meg tudjuk győzni a többi piaci szereplőt is.

Mint ismert, az IMF küldöttséget vezető Christoph Rosenberg múlt héten azt mondta, tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára. „A program előkészítő munkálatai nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni" - mondta Rosenberg.

Az IMF behívása után a Nemzetgazdasági Miniszter közölte, nem a korábban felvetthez hasonló konstrukcióban, hanem egy kötetlenebb hitelben gondolkodnak. Szijjártó Péter kormányszóvivő kedden a köztelevízióban is azt mondta, Magyarország továbbra is elővigyázatossági hitelben gondolkodik. Fellegi Tamás jövő hét szerdán utazik Washingtonba, hogy további informális tárgyalásokat folytasson a valutaalappal.