Szijjártó: Mindenki tudja, hogy csökken az adósság

2012.01.03. 10:27 Módosítva: 2012.01.03. 10:27

Az új magyar jegybanktörvény összhangban van az uniós joggal, vélte Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője kedden a köztelevízióban.

Szijjártó elmondta, a jegybanktörvény kapcsán az Európai Központi Bank kifogásolt 15 pontja közül „13,5-14 pontot a parlament elfogadott", így a törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal és az IMF-EU tárgyalásokon sem lehet akadály.

A szóvivő kritizálta az MNB szakmaiságát. Úgy vélte, a magyar államadósság csökken, „ezt mindenki tudja, mindenki látja". Az MNB hétfői jelentése, amely szerint 82,6 százalékos a GPD-arányos államadósság szerinte szakmailag nem megalapozott. „Ezek a kijelentések nem biztos, hogy összhangban vannak Magyarország érdekeivel" - tette hozzá.

Szerinte az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása miatt gyorsan változnak az árfolyamok. Megismételte Selmeczi Gabriella tegnapi szavait, miszerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy része forintban, egy másik része pedig devizában van nyilvántartva. Az MNB hétfőn közölte az államadósság számítását az uniós módszertannak megfelelően végzik.

„Azt kérjük a valutaalaptól, hogy Magyarországon a növekedés biztosításához egy elővigyázatossági megállapodást kössenek velünk" - mondta. Szerinte a valutaalap tárgyalódelegációjának is az az érdeke, és arra törekszik majd, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse az országgal. Az IMF korábban közölte, Magyarországgal elsősorban készenléti hitelmegállapodás képzelhető el és nem elővigyázatossági.