7 százalékos lehetett tavaly a hiány

2012.01.04. 17:15

A jelenlegi hozamszintek fennmaradása esetén jövőre a deficit átlépheti a 3 százalékos határt és tovább növekedhet az államadósság - írja a Portfolio az OTP elemzési központjának gyorsjelentése alapján.

A tegnap megjelent költségvetési adatok alapján készült elemzés szerint a 2011-es költségvetési hiány a magánnyugdíjpénztári vagyon beszámítása nélkül elérheti a GDP 6,9 százalékát az év végi egyszeri kiadások miatt. A szakértők szerint a gyengébb forintárfolyam és a kedvezőtlenebb elsődleges egyenleg következtében a bruttó államadósság valószínűleg a GDP 80 százaléka felett maradt 2011 végén.

Az OTP szakértői a korábbi előrejelzésükben azzal számoltak, hogy a 2011-ben az államháztartás konszolidált többlete a GDP 3,7 százalékát érheti el, ami kiszűrve a magánnyugdíj-pénztári vagyon átvételének hatását a GDP 6,2 százalékának megfelelő hiányt jelent.

A friss adatok alapján a szakértők arra következtetnek, hogy az alapfolyamatokból 2011 egészére mintegy 135 milliárd forinttal (a GDP 0,5 százaléka) kedvezőbb költségvetési egyenleg következne. Ugyanakkor az egyenleg mégis kedvezőtlenebb lehet mintegy 165 milliárd forinttal, mert mintegy 300 milliárd forint (a GDP 1,1 százaléka) többnyire egyszeri jellegű kiadás rontja a költségvetési egyenleget. Így a 2011-es többlet végül 3 százalék körül lehet, ami a nyugdíjvagyon hatásának kiszűrésével számítva 6,9 százalékos hiányt jelent.

Miért lett ennyi?

Az alapfolyamatokból adódó kedvező kép elsősorban a bevételi oldalhoz kötődik, az áfa-, a társaságiadó- és a járulékbevételek egyenként néhány 10 milliárd forinttal lehetnek jobbak a korábbi várakozásoknál. Az egyszeri jellegű tételek ugyanakkor mintegy 300 milliárd forinttal rontani fogják a 2011-es egyenleget a prognózishoz képest.

Az uniós bírósági ítélet miatti áfa-visszatérítés az előrejelzésben számolt értéknél 33 milliárd forinttal magasabb kiadást jelentett. A Bankszövetség és a kormány közti megállapodás szerint a bankok a végtörlesztéshez kapcsolódó veszteségek 30 százalékát leírhatják a bankadóból. A költségvetés egyenlege emiatt 84 milliárd forinttal lehet alacsonyabb. Az MFB-ben végrehajtott összesen 120 milliárd forintos tőkeemelést nagy valószínűség szerint egyenlegrontó kiadásként kell majd elszámolni. Az állam átvállalta a MÁV 64 milliárd forintos adósságát, ezt szintén szerepeltetni kell az állami kiadások között.

Mindezeken felül az állam év végén 25 milliárd forintot adott a helyi önkormányzatoknak, 27 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek, lehetőség nyílt a költségvetési intézmények szállítói tartozásának a kifizetésére. Ezek a kifizetések azonban a prognózishoz képest nem jelentenek érdemi eltérést.

80 százalék felett ragadhatott az államadósság

Az államadósság a végleges MNB-adatok szerint a GDP 82,6 százaléka volt a harmadik negyedév végén, ami 0,6 százalékponttal magasabb az előzetes adatnál. (Az adósságráta revíziója csaknem kizárólag a negyedéves GDP-adatok módosítására vezethető vissza.) Az OTP elemzési központjának legutóbbi elemzése még arról szólt, hogy a GDP 76,8 százalékát elérő államadósságráta alakulhat ki az 2011 végére, most azonban a közgazdászok úgy látják, az év végi adósság ennél biztosan magasabb volt, meghaladhatta a GDP 80 százalékát.

Az árfolyam gyengülése önmagában 1,7 százalékponttal járul hozzá egy magasabb adósság előrejelzéshez. A költségvetés alacsonyabb elsődleges egyenlege mintegy 0,3 százalékponttal járulhat hozzá egy magasabb prognózishoz. (Mindkét esetben a korábbi OTP-előrejelzéshez képest értendő a változás.) A korábbi feltételezéseknél vélhetően kisebb betétleépítés valósult meg az állam likvid pénzeszközei között, ami akár 1,8 százalékponttal is magasabb bruttó adóssághoz járulhatott hozzá. Így összességében jelenleg azzal számolnak a szsakértők, hogy a bruttó államadósság novemberi prognózisunknál 3,8 százalékponttal magasabb, a GDP 80,6 százaléka lehetett év végén.

2012: Emelkedhet az adósságráta

A strukturális reformprogram, a konvergencia program, a költségvetés benyújtásakor és azt követően megismert adóemelések és további kiadásoldali intézkedések megvalósítása révén az államháztartás egyszeri intézkedések nélkül számolt hiánya 2012-ben csökkenni fog. Ugyanakkor a jelenlegi hozamszintek tartós fennmaradása esetén 3 százalék feletti deficitet és növekvő államadósság rátát jeleznénk előre - jegyzik meg a szakértők.