Már jövő szerdán dönthet Brüsszel a jegybanktörvényről

2012.01.04. 11:02

Több Magyarországot érintő ügyben is döntést hozhat jövő szerdai ülésén az Európai Bizottság, írja a Bruxinfo. A lap szerint így fontos mérföldkő lehet az Európai Bizottság és a magyar kormány között hetek óta zajló erőpróbában a biztosi testület idei első, január 11-i ülése.

A Bizottságnál már négy dosszié gyűlt össze. Ezek: az Olli Rehn reszortjának számító jegybanktörvény és a hazánkkal szemben folyó deficiteljárás következő állomása, a Viviane Reding állampolgársági jogi biztos által figyelemmel kísért ügyek a bírák nyugdíjazásától kezdve az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszűnéséig, végül pedig a tárgyalások esetleges megkezdése a Magyarország által az IMF-től és az EU-tól kért elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

A négy dosszié közül háromról (alkotmányhoz kötődő igazságügyi reformok, jegybanktörvény, deficiteljárás) a lap értesülése szerint jövő szerdán akár már konkrét lépésekre szánthatja el magát az Európai Bizottság, ekkorra ugyanis várhatóan befejeződnek azok a jogi vizsgálatok, amelyek a fenti kérdéskörökben a közelmúltban elfogadott magyar törvények uniós joggal való összeegyeztethetőségét hivatottak megállapítani.

Brüsszel korábban, a magyar hatóságoknak küldött levelekben komoly aggályainak adott hangot ezzel kapcsolatban. Olivier Bailly szóvivő kedden jelezte, hogy a Bizottság szolgálatai az óév utolsó és az újév első napjaiban időt és fáradtságot nem kímélve tanulmányozták a 2011. végén sorozatban elfogadott magyar törvényeket.

Kötelezettségszegési eljárás jöhet

A Bizottság így legkorábban már szerdán döntést hozhat arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e a december 30-án elfogadott jegybanktörvény miatt. A Bizottság szóvivőjének bejelentése szerint a testület kedden kézhez kapta a december 30-án a parlament által megszavazott törvény végleges szövegét és jelenleg is vizsgálja annak összeegyeztethetőségét az uniós joggal, különös tekintettel arra, hogy a törvény rendelkezései garantálják-e a jegybank függetlenségét.

José Manuel Barroso legutóbbi, december 26-i keltezésű levelében értesülésünk szerint már előrevetítette a címzett magyar kormányfőnek, hogy a Bizottság az EU-szerződés 258-as paragrafusa alapján kötelezettségszegési eljárást indíthat hazánkkal szemben. A lap szerint ez lenne az első eset, hogy Brüsszel eljárást kezdeményez egy tagállammal szemben a jegybank függetlenségére vonatkozó rendelkezések vélt megsértése miatt.

Bizonytalan a tárgyalások folytatása

Bár konkrét döntés nem várható, egy, a fenti dossziék némelyikével szoros összefüggésben lévő negyedik ügy megvitatása is óhatatlanul szóba kerül majd a testület jövő szerdai ülésén: ez pedig az, hogy visszatérjen-e Budapestre a közeljövőben az Európai Bizottság (és az IMF) missziója, amely december közepén éppen a jegybanktörvényen támadt vita miatt távozott idő előtt, az előkészítő egyeztetéseket megszakítva a magyar fővárosból.

„Jelenleg nincs tervbe véve a Bizottság küldöttségének visszatérése Budapestre” – közölte  Olivier Bailly a lappal, ami szerint sem a Bizottság, sem az IMF nem hajlandó addig tárgyalni Magyarországgal a kormány által kért elővigyázatossági (vagy készenléti) hitelkeretről, ameddig a jegybanktörvény körüli jogi bizonytalanságok nem tisztázódnak.  • Hírek
  • Hírek