Folytatódhat a forintgyengülés

2012.01.04. 15:44 Módosítva: 2012.01.04. 16:17
Átszakadt a korábbi 317-es lélektani határ, az euró árfolyama szerdán 320 forintos szintet is átlépte. Elemzők szerint a forint árfolyama nyomás alatt marad, amíg nem rendeződik a tárgyalások ügye. A Morgan Stanley fő devizapiaci stratégája szerint totálisan félreértik a helyzetet azok, akik Magyarország elleni nemzetközi spekulációt sejtenek a háttérben.

A további napokban is folytatódhat a forint gyengülése, miután a korábbi, 317-es lélektani határ átszakadt, és átlépte a 320-as szintet, semmi nincs, ami megállítaná, legfeljebb egy IMF-megyezés, mondták az Indexnek elemzők.

Tardos Gergely az OTP Bank vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy a legfontosabb tényezők a jelenlegi piaci körülmények között az államháztartás 2012. évi finanszírozása és ezzel összefüggésben az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások. Az elemző szerint bizonytalan, hogy meddig gyengülhet a forint a jelenlegi környezetben és azt valószínűsítette, hogy a forint árfolyama nyomás alatt marad, amíg nem rendeződik a tárgyalások ügye.

Tardos szerint amennyiben sikerül megegyezni a nemzetközi szervezetekkel, akkor a forint jelentősen, a 300-as szint alá erősödne az euróval szemben. A piaci aggodalmakat az táplálja, hogy az EU és az IMF deklarálták álláspontjukat és hogy milyen szabályozási változtatásokat várnak el a magyar kormánytól – elsősorban a jegybanktörvénnyel kapcsolatban – amelyeket a magyar kormányzat vonakodik teljesíteni, így egyre inkább kérdéses, hogy megszületik-e a megállapodás.

Nincs kialakult felső határ

Az Indexnek egy másik, név nélkül megszólaló piaci elemző szerint nagyon valószínű, hogy folytatódik a forintárfolyam emelkedése a következő napokban. A 317 forintos euróárfolyam sokáig stabil határnak bizonyult, amiről többször is visszapattant a forint, de a mai 320-as szint áttörésével és történelmi csúcs elérése után gyakorlatilag nincsen kialakult felső határ. A forint nem szállt el, mert a 320-as tartomány a mai nap stabilnak tűnt, de alapvetően sem a deviza, sem az állampapírpiacon nem mutatkoznak kedvező jelek, amik az árfolyamváltozás megfordulására utalnának és az ország gazdaságpolitikája se indokolja, hogy a következő napokban visszatérjen a bizalom.

Az elemző érdekes fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt hetekben az ügyfélkörben tapasztalható tendencia, miszerint a szabad tőkéjüket külföldre menekítik, az első reakciók szerint fel fog erősödni. Míg sokan a 317-es euróárfolyamot túl magasnak találták, hogy átváltsák forintjaikat, most a 320-as szintnél lehet, mégis meggondolják magukat és eurót vesznek, hogy vállalva a költségeket inkább biztosra menjenek és bebiztosítsák magukat a további forintgyengülés ellen.

Az MTI idézi a BNP Paribas bankcsoport térségi szakértői által összeállított, szerdán Londonban befektetőknek kiadott elemzést, eszerint egy 15-20 milliárd eurós csomag nélkül újabb hitelminősítői osztályzatrontások következhetnek, a hozamgörbe hosszú végén további 200 bázisponttal emelkedhetnek a kötvényhozamok, és a forint 340 forint/euróig is gyengülhet. E forgatókönyv alapján a cég szakértőinek számításai szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet.

Nem spekuláció

A forint mélyrepülése folytatódni fog mindaddig, amíg a magyar kormány nem biztosítja, illetve bizonyítja egyértelműen, hogy tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, és amíg nem vonja vissza az új alaptörvény nyugati típusú demokráciát csorbító passzusait, mondta az Alapblognak a világ egyik vezető befektetési bankja, az amerikai székhelyű Morgan Stanley fő devizapiaci stratégája. Hans Redeker az interjúban azt mondta, és „szédületes butaságot” beszélnek azok, akik feltételezik, hogy a gazdaságilag és politikailag erős országok vagy komoly befektetői csoportok bármelyike érdekelt lehet az euróövezet széthullásában.

A globális bankház vezető posztját betöltő német szakember eleve valószínűtlennek tartja az euró összeomlását, még akkor is, ha a Morgan Stanley hivatalos előrejelzése az, hogy az euró még jócskán teret veszít az idei évben az amerikai dollárral szemben. Ettől függetlenül, véleménye szerint az euróövezet megmarad és egyetlen ország kilépését sem tartja reális forgatókönyvbe illőnek. Az Egyesült Államok szerinte bizonyíthatóan kezd kilábalni a válságból. A washingtoni pénzügyi és politikai döntéshozókat a szakember igencsak méltatja, mert bebizonyosodni látszik, hogy az amerikai jegybank és a kormány igyekszik cselekedeteivel nemcsak Amerika, hanem Európa, egyúttal az egész világgazdaság érdekeit is szolgálni.