Pleschinger: Nem tragédia, ha nincs megállapodás

Portfolio
2012.01.04. 12:33 Módosítva: 2012.01.04. 13:38

Magyarország számára előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel - vélekedett a Wall Street Journal-nak nyilatkozva Pleschinger Gyula. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azonban azt is hozzátette, nem lenne tragédia, ha nem születik megállapodás a nemzetközi szervezetekkel.

"Egyeztethetünk és minden lehetőséget megfontolunk" - fejtette ki a Wall Street Journalnak Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a magyar tárgyalódelegáció tagja. Meglátjuk, hogy melyik a legjobb megoldás mindkét félnek, tette hozzá.

A nemzetközi szervezetekkel folyó tárgyalások egyik magyar résztvevője hozzátette: egy elővigyázatossági hitelkeret (PLL) nagyon előnyös lenne Magyarország számára és segítene visszaállítani a piacok bizalmát az ország iránt.

Úgy tűnik, hogy a kormány még mindig egy elővigyázatossági hitelkeretről szóló megállapodásban bízik az IMF-fel, miközben már régóta világossá vált, hogy szigorúbb feltételeket előíró, keményebb készenléti hitelt kaphatunk.

Mint ismert, az IMF küldöttséget vezető Christoph Rosenberg múlt héten azt mondta, tekintve Magyarország sebezhetőségét, egy készenléti (SBA) hitelmegállapodás lenne a legjobb az ország számára. „A program előkészítő munkálatai nem folytatódhatnak addig, amíg a kormány nem jelzi, hogy hajlandó SBA alapon tárgyalni" - mondta Rosenberg.

Az IMF behívása után a Nemzetgazdasági Miniszter közölte, nem a korábban felvetthez hasonló konstrukcióban, hanem egy kötetlenebb hitelben gondolkodnak. Szijjártó Péter kormányszóvivő kedden a köztelevízióban is azt mondta, Magyarország továbbra is elővigyázatossági hitelben gondolkodik. Fellegi Tamás jövő hét szerdán utazik Washingtonba, hogy további informális tárgyalásokat folytasson a valutaalappal. A miniszter a Figyelőnek adott csütörtöki interjúbában közölte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kínált készenléti hitel és a magyar kormány által óhajtott elővigyázatossági hitel kérdésében kompromisszumra számít. Fellegi Tamás megerősítette, hogy a kormány a piacról kívánja finanszírozni a magyar államadósságot még akkor is, ha az IMF-EU hitelkeret a piacinál kedvezőbb feltételeket kínál. A miniszter arra számít, hogy az IMF-fel könnyebb, az EU-val bonyolultabb lesz a megállapodás.

A WSJ cikke szerint Pleschinger Gyula arról is beszélt, hogy a kormánynak van terve arra az esetre, ha nem születik megállapodás egy új biztonsági hálóról. Nem lenne tragédia - mondta arra az esetre, ha nem jönne létre új IMF-megállapodás.

Vagyis a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lényegében egyetért a miniszterelnökkel, aki a minap azt nyilatkozta, hogy Magyarország a saját lábán is meg tud állni, nem kell az IMF-ügynek nagy jelentőséget keríteni. A legutóbbi piaci reakciók azonban nem éppen ezt mutatják: a forint új történelmi mélypontjára zuhant, soha nem látott magasságban a magyar csődkockázati mutató, a kötvényhozamok az egekben. Pleschinger Gyula tegnapi nyilatkozatában kiemelte: Magyarország idén megkezdi a 2008-as nemzetközi hitelcsomag törlesztését, de már jelenleg is van elegendő forrása ahhoz, hogy teljesíteni tudja kötelezettségeit további források bevonása nélkül.