321 forint fölött az euró

2012.01.04. 09:48 Módosítva: 2012.01.04. 15:06
Soha nem volt még ennyire gyenge a forint, a szerda délelőtti kereskedésben átlépte a 319-es, kora délután a 321-es szintet a forint. A tőzsde is mélyrepülésbe kezdett, néhány perc alatt megugrottak a kötvényhozamok, és rekordszintre ugrott a magyar csődkockázat is. Elemzők szerint az IMF-megállapodás tudná megnyugtatni a piacokat, a Matolcsy-minisztérium viszont azt mondja: nincs tragédia, ha nincs megállapodás.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A ma délelőtti kereskedésben a forint árfolyama soha nem látott mélypontra zuhant, az euró ára nem sokkal dél előtt elérte a 319,81 forintot, megdöntve a novemberi 317,9 forintos eddigi rekordot. Fél egy előtt nem sokkal áttörte az árfolyam a lélektaninak számító 320 forintos határt, délután ötre pedig már a 321-es szintet is átlépte az árfolyam.

    A forint gyengülése kiugró a térségben: az árfolyama mostanra 1,1 százalékot esett reggel óta az euróval szemben. Bár a lengyel zloty és a cseh korona is gyengült, az előbbi csak 0,02, az utóbbi pedig 0,4 százalékot. A svájci frank árfolyama a forinttal szemben a szerda délelőtti kereskedésben 262,76 forintos szintre ugrott, itt tehát nincsen újabb csúcs.

    A forint gyengülésével párhuzamosan megugrottak a kötvényhozamok is. A 10 éves állampapír hozama 10,7 százalék fölé nőtt, az 5 éves kötvényhozam 10,67 százalékra ugrott, a 3 éves állampapír hozama 10,23 százalék volt szerdán délelőtt. A szerdai államkötvény-csereaukció sikertelen volt: bár jelentkeztek érdeklődők, az ÁKK egyetlen ajánlatot sem fogadott el.

    A 2020-ban lejáró dollárkötvényünk hozama 9,5 százalék fölött mozog, azaz olyan szinten, amely mellett egy új dolláralapú devizakötvény-kibocsátással az államadósság pálya fenntarthatatlan közép és hosszabb távon. Nem csoda, hogy a magyar csődkockázatot jelző cds-felár szintén rekord magasságokba ugrott, a Portfolio.hu beszámolója szerint kora délután elérte a 700 bázispontot.

     

    Nincs kapaszkodó

    Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója azt mondta: a ma reggeli forintgyengülés mögött elsősorban a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak állnak. Az elmúlt napokban a nemzetközi hangulat alapvetően nem szólt bele a hazai kereskedésbe, viszont annál nagyobb szerep volt annak, hogy a „körénk építendő pénzügyi védőháló” kialakítása veszélybe került.

    Ahogy egyre jobban elhúzódnak a tárgyalások megkezdései a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU), úgy egyre jobban növekszik a feszültség a hazai piacokon. Mindkét szervezet esetében megmerevedtek az álláspontok, ami különösen az EU esetében látszik, és emiatt nem valószínű, hogy az ezzel kapcsolatos aggodalmak eltűnnek pár óra alatt.

     

    Mivel délelőtt a forint árfolyama „korábban nem látott tartományokban” járt az euróhoz képest, ezért nehéz megállapítani, hogy meddig folytatódhat a gyengülés, ugyanis nincs határozott technikai kapaszkodó, amiről visszapattanhatna az árfolyam. Forián szerint jelen helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is közbeléphet valamilyen módon, mivel a piacon „egészen extrém forgatókönyvek” is előfordulnak és a mostani bizonytalanság esetleg a spekulánsok érdeklődését is felkeltheti.

    Nem aggódik ugyanakkor az IMF-tárgyalások és a majdani hitelmegállapodás miatt a gazdaságpolitikai kormányzat. Pleschinger Gyula, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, az Állami Adósságkezelő korábbi vezetője azt mondta a Wall Street Journal-nak nyilatkozva: bár Magyarországnak előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel, de az sem lesz tragédia, ha nem születik megállapodás. Részletek >>

    Tegnap is gyengült

    A forint már tegnap is gyengélkedett, akkor Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza azt mondta az Indexnek, az általános bizonytalanság miatti gyengülés  mindaddig kitarthat, amíg ki nem derül, hogyan alakul a tárgyalások jövője az IMF-fel és az EU-val.

    A forint árfolyamának tavalyi alakulása szorosan követte az euróövezeti befektetői hangulat változásait: euróban 12, svájci frankban 15 százalékkal, dollárban 16 százalékkal gyengült. Az év közepén még 266 forint körül alakultak az euró jegyzések az év végére 310 fölé emelkedett az árfolyam.

    A svájci frank a 2009 december végi 222,76 forintos árfolyamról év végére 256 forintra erősödött, a forint 15 százalékkal gyengült a frankkal szemben. A forint augusztus 9-én állt leggyengébben a svájci frankkal szemben, 273,43 forintos árfolyamon. A legerősebben április 6-án jegyezték a forintot 198,89 forintos frankárfolyamon.

    Lejtőn a piacok

    Állampapírhozamok alakulása 2011. november 7-től 2012. január 3-ig
    Állampapírhozamok alakulása 2011. november 7-től 2012. január 3-ig

    „A vak is látja, hogy nagy baj van, ez a helyzet hosszabb távon így nem eredményez fenntartható adósság pályát. Az egyetlen gyors megoldás rövidtávon az IMF szerződés lenne, amivel korántsem oldódna meg minden, de egy védőhálóval az árfolyam és a hozamok is moderáltabb szintekre kerülnének. Most még üdvös a helyzet abból a szempontból, hogy a nemzetközi hangulat semlegesnek mondható, de amint úrrá lesz a medve a piacokon, akkor biztosra vehető, hogy a forintot akkor sem nem fogják megkímélni” – írta reggeli elemzésében Karsai Péter.

    A tőzsde is mélyrepülésbe kapcsolt, a reggeli szolid kezdés után fél tíz körül az árfolyamok zuhanni kezdetek, a BUX index 10 óra körül már 1,4 százalékos mínuszban járt, az OTP 3,7 százalékos veszteséget mutatott. Délre az OTP már 4,6 százalékos mínusznál, 3100 forint körüli szinteken járt, de a Richter kivételével minden jelentős részvény mínuszban volt. A BUX vesztesége 300 pont környékén járt néhány perccel tizenkét óra előtt.

    Az IMF a kulcs

    „Újabb negatív hullámokat indított el a hazai piacokon az az értesülés, hogy a kormány a devizatartalékokat használná fel az önkormányzatok adósságának törlesztésére, illetve a gazdaság élénkítésére. Ezt a gazdasági minisztérium határozottan cáfolta, mivel az EU és a hazai szabályozással ellentétes lenne, ugyanakkor a devizatartalék megóvása kívánatos a kormány számára is. A cáfolatok ellenére nem tudtak magukhoz térni a piacok, de legalább az eladó nyomás enyhült. A hazai piacokon feltehetően nem lesz pozitív fordulat mindaddig, amíg konkrét hírek nem látnak napvilágot az IMF megállapodással kapcsolatban” – írta reggeli körképében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

    Hasonlóképpen vélekedtek tegnap londoni elemzők is, szerintük Magyarország most a feltörekvő piaci régió egyik kockázatos pontja, az IMF-megállapodásig aligha nyugodnak meg a kedélyek. Csakhogy a valutaalappal egyelőre nem közelednek az álláspontok, a kifogásolt jegybanktörvényt és stabilitási törvényt végül elfogadta a parlament, a küldöttség idő előtt hazautazott az informális tárgyalásokról.

    Mást akarunk

    Az elfogadott törvényen kívül a vitás kérdésekhez tartozik a hitelcsomag típusa is. Míg Magyarország egy úgynevezett elővigyázatossági keretben gondolkodik, az IMF azt közölte, készenléti hitelt adna. Brüsszel a megszakadt informális tárgyalásokon szintén a nagyobb szigort jelentő hiteltípust támogatta.

    Míg korábban Fellegi Tamás a magyar félt képviselő miniszter télre megállapodást ígért, elemzők úgy vélték, tavasznál, nyárnál előbb aligha egyezhetünk meg az EU-IMF párossal. Fellegi jövő hét szerdán Washingtonba utazik, hogy további tárgyalásokat folytasson az IMF-fel, és Brüsszelbe is készül, ahol egyelőre nem kapott időpontot.