Bernát, Felícia
EUR 383,58 Ft
USD 362,80 Ft
8 °C
30 °C

Járai Zsigmond marad

2012.01.05. 15:10

„Járai Zsigmond nem mondott le a Költségvetési Tanácsban betöltött elnöki funkciójáról" – kommentálta Missura Gábor a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának titkárságvezetője a vg.hu értesülését, miszerint Járai távozik a Költségvetési Tanács éléről.

A lap felidézte: a testület az utóbbi időszakban több aggályt és kritikát is megfogalmazott a kormány politikájáról, például a költségvetéshez benyújtott tavalyi módosító javaslatokkal kapcsolatban. A tanács szerint például a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányítása csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat. A Költségvetési Tanács decemberben a jövő évi 0,5 százalékos növekedés elérését is kockázatosnak nevezte.

A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összeolvasztásának terve kapcsán elemzők nem tartották kizártnak, hogy Járai kerülhet az összevont intézmény élére. A Nomura elemzője, Peter Attard Montalto decemberben úgy vélekedett, az egyesített új intézmény élére esélyes jelölt lehet Járai Zsigmond, a jegybank jelenlegi elnöke pedig lemondhat az MNB-törvény életbe lépése után.

A Költségvetési Tanács a költségvetés készítésének folyamatát felügyelő független testület, amelynek jelenlegi tagjai Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke, Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András jegybankelnök.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek