Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

A Fitch is leminősített

2012.01.06. 14:31 Módosítva: 2012.01.06. 16:10
Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól pénteken a Fitch Ratings. A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Magyarország szuverén adósságának besorolását egy fokozattal, „BBB mínuszról” „BB pluszra” rontotta, amely már befektetésre nem ajánlott kategóriát jelent. A forint árfolyama a leminősítés bejelentése után átmenetileg 319 fölé ugrott az euróval szemben, majd visszatért a 317 körüli szintekre.

  A kilátás negatív, ami a további leminősítés veszélyét hordozza. A hitelminősítő a döntést a fiskális és növekedési aggodalmak mellett a finanszírozás egyre erősödő kockázatai miatt hozta meg. A Fitch bizonytalannak látja az IMF megállapodást, és megítélésük szerint csak a készenléti hitel-megállapodás merülhet fel a tárgyalásokon - közölte a Quaestor.

  Állampapírpiaci botladozások

  A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett.

  A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben - áll a Fitch elemzésében.

  A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai országok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett "hazai problémákat is tükröz".

   Moody's

   S&P

   Fitch
   
   
   
  AA Csehország (stabil)  
   
  A1 Szlovákia (stabil); Csehország (stabil) A+ Szlovákia (pozitív) A+ Csehország (pozitív); Szlovákia (stabil)
  A2 Lengyelország (stabil) A Lengyelország (stabil) A  
  A3  
   
  A-  
   
  A- Lengyelország (sabil)
  Baa1  
   
  BBB+  
   
  BBB+  
  Baa2 Bulgária (stabil) BBB Bulgária (stabil) BBB  
  Baa3 Horvátország (stabil); Románia (stabil) BBB- Horvátország (negatív) BBB- Horvátország (negatív);Bulgária (pozitív); Románia (stabil)
   Ba1  Magyarország (negatív kilátással)  
   BB+ Magyarország (negatív kilátással); Románia (stabil)  
   BB+  Magyarország
  Ba2  
   
  BB  
   
  BB  
  Ba3  
   
  BB-  
   
  BB-  
  B1  
   
  B+  
   
  B+  

  Képes a kormány?

  A Fitch szerint még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".

  Jóllehet a kormánypárti többség az eurójegybank (EKB) javaslatainak zömét belefoglalta az MNB-ről szóló törvénybe, azonban változatlanul hagyott olyan kitételeket, amelyek a Fitch Ratings meglátása szerint csorbítják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

  Mindemellett a januárban életbe lépett új alaptörvény a gazdaságpolitika kulcsfontosságú elemeinek - például az adóztatásnak - a módosítását kétharmados parlamenti többséghez köti, és ez szűkíti a jövőbeni kormányok költségvetési kiigazítási mozgásterét - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

  A cég szerint mindezek következtében növekedett a fontossága egy új IMF-megállapodás időbeni megkötésének, ugyanakkor bizonytalanabbá váltak egy ilyen egyezség elérésének kilátásai. A Fitch Ratings közölte, hogy újabb leminősítéshez vezethet, ha nem sikerül "időben" megkötni egy "megfelelő" IMF-megállapodást.

  Nem sokkol

  Nincs nagy hírértéke a bejelentésnek, semmilyen piaci hatása nem volt, egy pillanatnyi forintgyengülést leszámítva az árfolyam visszatért a leminősítés bejelentését megelőző szintre – mondja Orbán Gábor. Az Aegon Alapkezelő kötvénystratégája szerint olyan nem volt, aki a Fitch eddigi besorolása miatt tartotta a magyar állampapírokat, azok a befektetők, akik a bóvliveszély miatt menekülni akartak, már korábban megtették. A lépésnek ezért jelentős piaci hatás nem lesz - vélekedik Orbán.

  Búró Szilárd az Equilor devizapiaci elemzője az Indexnek elmondta, a Fitch leminősítésében csak az időpont volt a kérdés, a másik két hitelminősítő után várható volt a döntés. Az elemzők már előre jelezték, annak nem lesz a korábbiakhoz hasonló jelentősége. Búró szerint más lett volna a helyzet, ha az utóbbi napok pánikhangulatában éri az országot a döntés, az akár 3-4 forinttal is tovább gyengíthette volna az árfolyamot. Úgy vélte, a piacok most az IMF-tárgyalásokról szóló hírekre figyelnek, a forintot elsősorban a Nemzetközi Valutaalap felől érkező pozitív jelzés erősíthetné tovább.

  Giró-Szász András kormányszóvivő a Fitch döntését kommentálva azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött,  és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.

  Hozzátette: emellett az elmúlt 24 órában számtalan olyan nyilatkozat hangzott el a kormány, köztük a miniszterelnök részéről, amely világossá tette, hogy mi a kormány szándéka az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

  Nem bíznak az IMF-tárgyalásban

  Egy hónapja még valószínűtlennek nevezte Fitch Ratings hitelminősítő vezető elemzője, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről. A Fitch november 11-én a leminősítés lehetőségére utaló stabilról negatívra rontotta Magyarország hosszú távú adóskockázati besorolásának kilátását.

  Egy másik hitelminősítő, a Moody's Investors Services november 24-ről 25-re virradó éjjel vonta meg Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A szervezet a korábbi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

  Bár korábban a Standard & Poors a Fitch Ratings-hez hasonlóan azt mondta, hogy jövő februárig felfüggeszti a magyar adósságbesorolás felülvizsgálatát, december végén az S&P és bóvliba tett minket.