Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Drágulnak a lakáshitelek

2012.01.06. 08:11

Bő egy negyedév alatt komoly mértékben megdrágultak a forintalapú lakás- és jelzáloghitelek; az áremelésekkel párhuzamosan a választék is csökkent a bankoknál - ismerteti a pénteki Világgazdaság.

A tavaly augusztusi jelzálogpiaci hiteltermékek 9-11 százalékos átlagos teljes hiteldíjmutatója (THM) már régmúlt álomnak tűnik, azóta tucatnyi banknál már több felvonásban is emeltek kamatokat. Az elemzés szerint sokan azt hihették, hogy a végtörlesztés miatt már annyira megemelkedtek a hitelkamatok, hogy ennél drágábbak már nem lesznek a hitelek, az utóbbi hónapok, hetek történései, törvényi változásai, illetve a kockázatok emelkedése mégis arra késztetett egyes bankokat, hogy termékeiket átstrukturálják és/vagy kamatot emeljenek.

Bizonyos piaci szereplők egyre több hitelterméket áraznak referenciakamathoz, míg mások akár kilencféle árazási kamatfelárat csináltak, ezzel nehezebben összehasonlíthatóvá téve hitelüket a piacon.

Az OTP bank például január 4-től megemelte a lakáscélú kamatfelárakat 0,5 százalékkal, valamint a január 4-étől használatos 3 hónapos Bubor báziskamat is emelkedett, 6,76-ról 7,23 százalékra. Emiatt az OTP-lakáshitelek THM-je 14,35-ről 15,47 százalékra emelkedett.

Az UniCreditnél a lakáscélú és szabad felhasználású kölcsönök kamata nagyjából 1,5 százalékot emelkedett, bár az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hiteleknél kereken 2 százalékpontos növekedés volt. Lakáshiteleik THM-je 11,04-ről 13,04 százalékra emelkedett.  • Vennék
  • Bankszámla