Ezeket diktálhatja a kormánynak az IMF

2012.01.06. 15:46 Módosítva: 2012.01.06. 15:52
Többek között a jegybanki függetlenség visszaállítását, a Költségvetési Tanács megerősítését, szigorúbb költségvetési politikát, kisebb válságadókat, és a hirtelen kormányzati ötletek beszüntetését kérhetik. A Figyelő birtokába került dokumentum azonban még nem a végleges IMF-követeléslistát tükrözi.

Egy szigorú gazdaságpolitikai keretek között kidolgozott, elővigyázatossági IMF-program segíthetne Magyarországnak a meglévő feszültségek enyhítésében a tartalékok növelése és a stabilitás megteremtését célzó intézkedéscsomag révén, áll a Nemzetközi Valutaalap január 18-i igazgatósági ülésére a magyar helyzetről készült jelentésben - írja a Figyelő.

Ennek alapja a tavaly november 9-21. közötti, budapesti gazdaságpolitikai konzultáció, amelyet december közepén egy aktualizáló megbeszélés követett (ez volt az, ami váratlanul és viharosan véget ért az IMF által is kifogásolt jegybanktörvény-tervezet miatt). A jelentést a napokban juttatták el a kormányhoz, a magyar fél még kiegészítéseket tehet a tervezethez, írja a lap.

A Figyelő szerint a jelentés elsődleges célja nem az esetleges újabb magyar IMF-hitel feltételeinek részletezése, de kiolvashatóak belőle azok a sarkalatos pontok, amelyeket esetleg megkövetelhet a nemzetközi szervezet.

A lap birtokába jutott jelentés szerint az IMF a következő lépéseket tanácsolja a kormánynak:

  • a jegybanki függetlenség visszaállítása;
  • a Költségvetési Tanács megerősítése;
  • szigorúbb költségvetési politika, főként a kiadási oldalon;
  • a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük;
  • az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetése;
  • a tervezett reformok végig vitele;
  • a szociális juttatások rendszerének átalakítása;
  • a közösségi közlekedési vállalatok átszervezése;
  • a magáncsőd intézményének a bevezetése.

Az IMF szakértői szerint ugyan a magyar gazdaságra egy sor olyan külső tényező hat negatívan, amelyeket a kormány nem képes befolyásolni, de mérsékelné a rosszabb forgatókönyvek megvalósulásának az esélyét, ha a kormány felhagyna az ad-hoc intervencionista intézkedések meghozatalával, ami a tavalyi évet jellemezte, illetve megerősítené a gazdasági intézményeket.

A dokumentum valós veszélynek tartja, hogy az Európai Unió – a már nyolc éve tartó túlzott deficiteljárás miatt – retorzióként megvonja Magyarországtól a kohéziós alaptól nyújtott támogatást. Így a GDP 2 százalékának megfelelő összegtől eshetne el az ország.

A Figyelő szerint a jelentésben arról írnak, hogy egy szigorú gazdaságpolitikai keretek között kidolgozott, elővigyázatossági IMF-program (a lap szerint ez nem feltétlenül azonos az elővigyázatossági megállapodással) segíthetne Magyarországnak a meglévő feszültségek enyhítésében a potenciálisan rendelkezésre álló tartalékok növelése és a stabilitás megteremtését célzó intézkedés csomag révén.

Az IMF igazgatósága évente egyszer tárgyalja az egyes tagországok gazdaságpolitikai felülvizsgálatának a jelentését a IV. cikkely szerinti konzultációnak nevezett keretek között. A jelenlegi kiélezett helyzetben Magyarország szempontjából kimondottan nagy tétje van az ülés kimenetelének, a stábjelentés fogadtatásának, és annak, hogy ahhoz milyen megjegyzéseket fűznek az ülésen, írja a Figyelő.