Olli Rehn fogadja Fellegit

2012.01.06. 15:51

A január 16-i héten fogadja Fellegi Tamás tárcanélküli minisztert Brüsszelben a gazdasági és pénzügyi EU-biztos, értesült a BruxInfo. Bizottsági források szerint viszont Olli Rehn nem tárgyal a kormánnyal nemzetközi pénzügyi segítségről, amíg le nem zárul a magyar jegybanktörvény uniós vizsgálata.

Az Európai Bizottság még nem reagált a magyar kormány kérésére, amelyben a nemzetközi pénzügyi tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter találkozót kért a gazdasági és pénzügyi EU-biztostól. Úgy tudjuk, Fellegi Tamás a január 16-án kezdődő héten szeretne találkozni Brüsszelben Olli Rehnnel, és a BruxInfónak nyilatkozó bizottsági tisztviselők szerint ezt a bizottsági alelnök nem is fogja elutasítani.

Mint ismert, a Brüsszel által vitatott jogszabályt december 30-án fogadta el az parlament, miután a kormányfő jelezte a törvényt aggályosnak tartó bizottsági elnöknek, hogy nem változtatnak a jogszabályon. Az Európai Bizottság 2011 utolsó napjaiban megkezdte a törvény vizsgálatát, amelyben azt nézi majd meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank működési rendszerét lefektető törvény megfelel-e az európai uniós jogszabályoknak.

José Manuel Barroso bizottsági elnök, és más bizottsági tisztviselők már többször jelezték, hogy az új törvény vélhetőleg nem felel meg annak a követelménynek, amely szerint a tagállami központi bankoknak a politikától teljesen függetlenül kell működniük. Olivier Bailly a testület szóvivője nem tudta megmondani, hogy mikor zárulhat le a törvény vizsgálata,  azt sem kívánta megjósolni, hogy milyen döntés születhet jövő szerdán, sőt, az sem biztos, hogy lesz bármilyen döntés is.