Rekordszintű a bevásárlóturizmus Szlovákia felől

2012.01.09. 12:26

Több ezer vásárló indult el a hosszú hétvégén Magyarország határmenti üzleteibe. A bevásárlóturizmus soha nem látott mértékűre nőtt, mivel a forint/euró árfolyam történelmi csúcson volt, így egy euróért akár 320 forintot is fizettek – írja az Új Szó.

Ilyen árfolyam mellett az élelmiszer átlagosan negyven százalékkal olcsóbb, a ruhák sok helyen feleannyiba kerülnek, mint Szlovákiában. Komáromban, az Erzsébetszigeti lehajtóig állt a Magyarországra tartó kocsisor – ilyen az utóbbi időben nem fordult elő.

A dél-komáromi Tesco parkolójában álló autók kétharmadának szlovák rendszáma volt. Több járásból – Érsekújvár, Galánta, Vágsellye, Dunaszerdahely környékéről – is érkeztek vevők. Sokan tartottak a kezükben hosszú bevásárlólistát és számológépet.

A gyenge forint következtében a különbség a szlovákiai árakhoz képest akár negyven-hetven százalék is lehet, terméktípustól függően. Még tartanak a karácsonyt követő leárazások is, így amiatt is vonzóak a magyarországi üzletek. A kisebb boltok ugyanakkor nem tapasztalták a bevételeik növekedését, mivel a vásárlók a nagyobb bevásárlóközpontokat részesítik előnyben.