Állami felszámolója lehet a Malévnak

2012.01.10. 07:32

A százmilliárdos állami támogatás visszafizetésére képtelen Malév Zrt.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilváníthatja a kormány, írja a Napi Gazdaság. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céget − működésének időleges biztosítása érdekében − rendkívüli moratórium illeti meg (fizetési haladék) a vele szembeni követelések teljesítésében, ami a csődeljárás vagy felszámolás elindulásakor 90 nappal meghosszabbítható.

Ilyen rendeletet olyan csődhelyzetbe került vagy fizetésképtelenné vált gazdasági társaságok esetében hozhatnak, amelyek reorganizációja és adósságainak rendezése nemzetgazdasági érdek vagy éppen a megszüntetésük kiemelt gazdaságpolitikai érdek. E cégek csőd- és felszámolási eljárását a csőd- és felszámolásokról szóló törvénytől eltérő szabályok szerint kell lebonyolítani, élükre állami vagyonfelügyelőt vagy felszámolót neveznek ki, amely csak az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Az erről szóló törvénymódosítást tavaly nyáron fogadta el a parlament.

Az eltérő szabályokat kell alkalmazni a nemzetbiztonsági védelem alatt álló (Malév) cég esetében is, ha "a veszteséges gazdálkodást  eredményező okok miatt a vagyonhiány előreláthatólag nem szüntethető  meg, a veszteségek halmozódása nem állítható meg, a gazdálkodó szervezet  megmentési célú tulajdonosi vagy állami támogatásban nem részesíthető,  de tevékenysége folyamatosságának és folytatásának érdekében közérdek  fűződik a gazdálkodó szervezet vagyonának működő üzemként történő  értékesítéséhez". Az állami felszámolót nem lehet felmenteni, szabálysértés esetén csak pénzbírság szabható ki rá. A vagyonértékesítést nem nyilvános eljárás keretében bonyolíthatja le a felszámoló, az értékesítés és az értékesítés módja ellen nem lehet kifogással élni.

A felszámoló a működő üzemként való értékesítés érdekében megtagadhatja a tájékoztatást az adós cég vagyoni és pénzügyi helyzetéről, szerződéseiről, szerződéseinek felmondásáról, készleteinek selejtezéséről a hitelezőknek, a munkavállalóknak, az üzemi tanácsnak és az állami foglalkoztatási szervnek egyaránt.

Hétfőn tette közzé az Európai Bizottság azt a döntését, amely szerint szabálytalanul kapott az elmúlt években összesen mintegy százmilliárd forintnyi állami támogatást a nemzeti légitársaság. A Malév jövőjét nemcsak az teszi bizonytalanná, hogy ezt az összeget vissza kell fizetnie, hanem az is, hogy a brüsszeli döntés szellemében újabb állami támogatást nem kaphat. Igaz, ilyenre a kormány sem készült, a 2012-es költségvetésben nem terveztek a Malévnak pénzt juttatni – részben épp azért, mert a kabinet már decemberben azzal számolt, hogy egy új légitársaság alakul a mostani romjain.