MNB: Nagyot esett a bizalom

2012.01.10. 16:26 Módosítva: 2012.01.10. 16:28
A monetáris tanács a nem kamatdöntő ülés után közölte: szükség esetén kész a rendelkezésére álló eszközöket az árstabilitás és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében alkalmazni.

A monetáris tanács meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat mai, nem kamatdöntő ülésén. Az ebből az alkalomból kiadott közlemény ezúttal meglepően hosszúra sikeredett, írja a Napi.

Az MNB úgy véli, az elmúlt hetekben a magyar pénzügyi eszközök iránti bizalom jelentős mértékben csökkent. Ez a kockázati felárak emelkedésében és a forint árfolyamának gyors leértékelődésében tükröződött.

A folyamatokat alapvetően a magyar gazdaságpolitika alakulását és a nemzetközi szervezetekkel történő tárgyalások kimenetelét övező bizonytalanság vezérelte – fogalmaz a dokumentum. A testület üdvözli a kormány határozott szándékát a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás gyors megkötésére, melynek kinyilvánítására a piac pozitívan reagált. A tanács hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer tőkehelyzete és likviditási pozíciója kellően stabil.

Az árfolyam tartós gyengülése növeli a gazdasági szereplők mérlegkiigazítási kényszerét, rontja a reálgazdasági és inflációs kilátásokat, valamint zavarokat okozhat a pénzügyi piacok és a bankrendszer működésében. A monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez - hangsúlyozza a közlemény. A dokumentum aláhúzza: a monetáris tanács szükség esetén kész a rendelkezésére álló eszközöket a fenti célok érdekében alkalmazni.

Az MTI-nek hétfőn nyilatkozó elemzők szerint a piaci folyamatok jelenleg nem indokolnak rendkívüli lépést a jegybanktól, a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen pedig 0,5 bázispontos emelést tartottak a legvalószínűbbnek. Az elemzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a piaci helyzet továbbra is rendkívül bizonytalan, és ahogy az elmúlt napokban látható volt, akár órák alatt is komoly változások következhetnek be.

A múlt heti, drámai forintzuhanás idején – amikor az euró 324 felett is megfordult – ugyanakkor nem voltak ritkák azok a vélemények, hogy 1 százalékpontot is elérhet a kamatemelés.