A kiszámítható gazdaságpolitika veri vissza a spekulánsokat

2012.01.11. 12:33

A forint csak csekély valószínűséggel süllyed a következő hetekben eddigi történelmi mélypontja alá, a piacok nagyon nagy esélyt adnak ugyanis az IMF-fel való gyors megállapodásnak – mondta az alapblog.hu-nak adott interjúban a feltörekvő piacokra, főként Oroszországra szakosodott legnagyobb befektetési bank, a Renaissance Capital vezér-közgazdásza, Charles Robertson.

„Lehet a magyar kormány bármilyen erős, akkor is nyilvánvaló, hogy az IMF és az EU erősebb nála, csak ők adhatnak fedezetet, garanciát a befektetők számára, hogy ne vonuljanak ki teljesen a magyar piacról. Szerintem ezt a magyar döntéshozók tökéletesen értik, tudják. A megállapodás megszületésének ad most már a piac nagyobb esélyt. Mégpedig annak, hogy egy-két hónapon belül tető alá kerül a dokumentum” – mondta Robertson.

A közgazdász megpendíti, hogy Moszkva és több orosz cég komoly mértékben beszállhat még Magyarország finanszírozásába, de ennek szerinte előfeltétele az IMF megállapodás.

Charles Robertson szerint ugyanakkor, ha a magyarok mégis folytatják az Európai Unió és az IMF elvárásaival ellentétes politikájukat, akkor magukkal fogják rántani az egész közép-európai térséget, ami így teljes egészében destabilizálódhat.

„Megnőtt és lassan, de biztosan folyamatosan növekszik  Ausztria kockázati felára. Az osztrák bankokkal szembeni nemzetközi piaci bizalmatlanság terebélyesedik.  Mindeközben hasonló folyamat látszik beindulni Csehország és a cseh korona kapcsán. A fertőződés tagadhatatlan jelei már tapasztalhatóak” – mondta Robertson, aki szerint a kormány hónap eleji kommunikációja azt üzente a piacoknak, hogy az ország Argentína útjára lép, és nem riad vissza az államcsődtől sem.

Ha a budapesti kormány komolyan azt feltételezi, hogy nemzetközi spekulánsok támadásának áldozata, akkor ezt a legeredményesebben átlátható, következetes, kiszámítható gazdaságpolitikával verhetné vissza, mondta a közgazdász.