Hedvig
6 °C
15 °C

4,4 százalékos inflációt várnak az elemzők

2012.01.12. 15:58

Londoni felzárkózó piaci elemzők többségi véleménye szerint a forint gyengesége és a jövedéki adók emelésének áthúzódó hatása miatt kissé gyorsulhatott decemberben a magyarországi infláció, ugyanakkor van olyan citybeli prognózis, amelyik inkább kismértékű lassulást jósol a múlt hónapra a belépő éves bázishatások miatt.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemző házak - Capital Economics, UBS, 4cast, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs, BNP Paribas - elemzői igen szűk sávban mozgó, 4,4-4,5  százalékos éves inflációs előrejelzéseket adtak a tavalyi utolsó hónapra, a JP Morgan kivételével, amelynek citybeli közgazdászai 4,2 százalékra lassuló ütemet valószínűsítettek.

A decemberre szóló inflációs prognózisok átlaga 4,39 százalék. Novemberben 4,3 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon. A legmagasabb előrejelzést 4,5 százalékkal a 4cast elemzőcég szakértői adták. Ők is megjegyezték ugyanakkor, hogy a fő bizonytalansági tényező a jövedéki adók egy hónappal korábbi emeléséből eredő átszűrődő hatás mértéke. Novemberben ez csak „nagyon részleges" árkiigazítást eredményezett, de az akkori készletek kifutása nyomán a múlt hónapban valószínűleg már megjelent a fogyasztói árakban ennek az adóemelésnek a hatása, vélekedtek a 4cast elemzői.

A ház szerint „a másik meglepetés-tényezőt" az élelmiszerárak jelenthetik; novemberben például "kiugrást láthattunk a szezonális zöldségfélék áraiban", és valószínűsíthető, hogy ez folytatódott, de ennek mértéke egyelőre nem ismert. A 4cast elemzői mindemellett arra is számítanak, hogy a gyenge forint szintén átszűrődött az inflációs kosár számos összetevője - különösen a tartós és a háztartási iparcikkek - fogyasztói árába.

A decemberre szóló londoni előrejelzések sávjának másik végén a JP Morgan áll, amelynek citybeli felzárkózó piaci közgazdászai közölték: becslésük szerint a múlt hónapban 4,2 százalékra lassulhatott a teljes kosárra számolt tizenkét havi ütem, elsősorban az üzemanyag-komponensben belépő nagy bázishatás miatt. A ház elemzői szerint ez a bázishatás a szeszesitalok és a dohányfélék novemberi jövedékiadó-emeléséből eredő átszűrődő hatás felhajtóerejénél nagyobb mértékben visszafoghatta a fogyasztói árakat.

A JP Morgan szakértői az idei áfa-emelésnek a januári inflációra várható hatásával kapcsolatban megjegyezték, hogy egyes jelek szerint a nagy áruházláncok az emelésből „nem sokat hárítottak tovább" a fogyasztókra.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői - akik 4,4 százalékos decemberi inflációt jósolnak - előrejelzésükben kiemelték, hogy várakozásuk szerint az energia- és az üzemanyagárak emelkedése, valamint a gyenge forint volt a múlt hónapban is a magyar inflációs dinamika meghatározója. A GS elemzői szerint a tavaly decemberi magyarországi éves infláció az általuk jósoltnál is nagyobb mértékben gyorsult volna a térség egészében 2010 decemberében mért jelentős inflációs kiugrás bázishatása nélkül.

A Goldman Sachs közgazdászainak prognózisa szerint az idei év elején még tovább gyorsul a magyar infláció az áfa-emelés, a gyenge forint és magas globális nyersanyagárak miatt. A cég előrejelzése szerint 2012 közepétől valamelyes enyhülés várható, mivel a gyenge hazai kereslet mérsékli a maginflációs szintű átszűrődést, de a GS londoni elemzői azzal számolnak, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció egészen 2013 végéig jóval az MNB 3 százalékos célszintje felett marad.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői - akik szintén 4,4 százalékos decemberi inflációt jósoltak - közölték, hogy januárra "nagy megugrást" várnak az áfa-emelés és a forintgyengülés együttes hatásaként.