A Szberbank már a határon toporog

2012.01.12. 16:34

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte, hogy a Sberbank of Russia (Szberbank) közvetett minősített befolyást szerezzen a magyarországi Volksbank Zrt.-ben, jelent meg a határozat a felügyelet honlapján csütörtökön.

Az orosz bank a magyarországi Volksbank osztrák anyavállalatát, a Volksbank Internationalt (VBI) vásárolta meg még tavaly. Az adásvételi szerződést tavaly szeptemberben véglegesítették, a vételár 585-645 millió euró között lesz. A tranzakció révén a Szberbank a magyarországi Volksbankban 98,73 százalékos közvetett befolyást szerez.

A VBI az osztrák Volksbank kelet-közép-európai leányvállalata volt. Megvásárlásával az orosz Szberbank nyolc országban lesz jelen. Az adásvétel nem vonatkozik a Volksbank International (VBI) romániai divíziójára. A Volksbank International (VBI) többségi tulajdonosa az osztrák anyavállalat, az ÖVAG volt 51 százalékkal. A fennmaradó tulajdonrész 24,5-24,5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank, illetve a francia Banque Populaire Caisse d'Epargne (BPCE) tulajdonában volt.

Várhatóan februárban tűnik el Magyarországról a Volksbank név, ekkor tervezik átkeresztelni a hazai fiókhálózatot az osztrák pénzintézet kelet-közép-európai bankjait megvásárló orosz Szberbank nevére, értesült korábban az Index.

A Szberbank a legnagyobb orosz pénzintézet, amely hatvan százalékban állami tulajdonban áll, nagyjából 240 ezer embert foglalkoztat, és az orosz bankpiac mintegy negyedét birtokolja. Egyben az első tisztán orosz tulajdonú bank lesz, amely megjelenik a magyar piacon.

Ha változatlanul hagyja a Volksbank mostani fiókhálózatát huszonöt budapesti és harminchét vidéki, összesen tehát hatvankét bankfiókot, illetve kirendeltséget üzemeltet majd. A közép-európai piacon már 1991 óta jelenlévő cégért az év elején még az OTP is versenyben volt, de nyári orosz lapértesülések szerint nem tudta a lépést tartani az oroszokkal az árversenyben.

A Volksbank főként a kis- és középvállalati szektorra fókuszálta magyarországi tevékenységét. A pénzintézet vállalati ügyfeleinek a száma meghaladta a 13 ezret, de ebből a néhány főt foglalkoztató mikrovállalkozások száma 12 ezer fölött volt. A lakossági piacon mintegy 42 ezer ügyfelük van, amivel a legkisebbek közé tartoznak.

A nagyjából 740 embert foglalkoztató bank adózás előtti eredménye 2009-ben 3 milliárd forint fölötti veszteség volt, ami 2010-ben a felére, 1,51 milliárd forintra csökkent. Az éves jelentés szerint a nehézségeket a lakossági hitelezés befagyása és a bankadó okozta, utóbbi 2,1 milliárdot szívott ki a pénzintézet kasszájából. A Volksbank által folyósított hitelállomány tavaly közel 15 milliárd forinttal nőtt.