Drágul az orosz gáz

2012.01.13. 08:03
Szakértők szerint tovább emelkedhet a Magyarországra érkező orosz gáz ára, a hosszú távú szerződések újratárgyalásával ugyanakkor kedvezőbb feltételek is kiharcolhatók.

A jelek szerint az idei első negyedévben rekordot ér el az importgáz ára Magyarországon, és az olajár alakulásától függően akár hosszabb távon is csúcson maradhat − mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás, az ING elemzője. Az első számú ellátó Gazprom formulája ugyanis kilenc hónapos késleltetéssel köti az olajtermékekhez az árat, márpedig a Brent irányadó határidős piaci jegyzése tavaly áprilisban 125 dollár felett tetőzött.

Az orosz importárak minden jel szerint növekednek − véli Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője. A Gazprom ugyan − akár a közeljövőben is − minden bizonnyal enyhíti majd az árképletet (azaz növeli a spot-indexálás arányát), de az olajindexálás miatt nőni fog a nyugat-európai ár, hiszen minden jel az olajár emelkedésére utal. Drucker szerint emellett a forintárfolyam kilátásai sem adnak okot optimizmusra. Az év végén újra jobban szétnyílt az olló az orosz importárak és a spot-piacok között (az átlagos nyugat-európai ár ezer köbméterenként 440−450, a német határár 430, míg a brit NBP és a belga PEG Nord hubon 295−300, a holland TTF-en pedig 280−285 dollár körül alakul).

Jelentősebb kockázatot csak az iráni feszültségek fokozódása jelenthetne − hangsúlyozta Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. A tengerentúlon is hasonló trend figyelhető meg, sőt a New York-i árutőzsdén a 2008-as csúcshoz képest körülbelül negyedére csökkent az árfolyam. Az egyesült államokbeli helyzet azonban a palagáz előrehaladott kitermelése miatt eltér az európaitól − igaz, az onnan ekképp kiszoruló, elsősorban a folyékony földgázra (lng) megnyilvánuló kínálat így részben az európai piacra átirányulva itt is lefelé szorítja az árakat.

Jobb szerződés kell

A magyar gazdaság számára (is) a földgáz bekerülési költségét márpedig döntően a hosszú távú orosz szerződésekből levezetett árak határozzák meg, ahogyan az érintett európai államok többségében is. A nagy európai cégek azonban igyekeznek eltérni a formulától, és lejjebb alkudni a Gazprom tarifáit. Lengyelország, illetve Németország esetében már engedett az orosz gázóriás, Magyarországgal kapcsolatban azonban ez még kérdéses − tette hozzá Pletser.

A régióban várhatóan mind nagyobb szerephez juthatnak a tőzsdei beszerzések, ennek feltétele azonban a források további diverzifikálása. E téren mutatkoznak is fejlemények, az elemző szerint azonban a folyamatot lassítja, hogy a kereslet még mindig meglehetősen visszafogott, ráadásul a döntően közel-keleti szóba jöhető források körül is sok a bizonytalanság. Drucker szerint az orosz szerződés hasznos és nem kiváltható, a feltételek javításával (futamidő csökkentése, indikatív mennyiségektől eltérés sávjainak bővítése, olajindexálás enyhítése) pedig mindkét fél számára előnyös és biztonságos lehet a rendszer.