Egyetért Brüsszel az IMF-fel

2012.01.13. 13:49 Módosítva: 2012.01.13. 15:08

Teljes mértékben osztja az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatában foglaltakat - jelentette ki Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője az európai uniós végrehajtó testület pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy a két nemzetközi intézmény továbbra is szoros kapcsolatban áll egymással a tervezett magyar hitelfelvétel témájában és más kérdésekben is.

A bizottsági szóvivő emlékeztetett arra is, hogy Rehn és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszter jövő héten Brüsszelben találkozik egymással. A valutaalap Fellegi Tamás és Christine Lagarde IMF-vezérigazgató csütörtöki washingtoni tárgyalásait követően adott ki nyilatkozatot.

Ebben Lagarde közölte: csak a szigorúbb feltételekkel járó készenléti hitelmegállapodás (SBA) jöhet szóba, ha egyáltalán, és az is csak feltételekkel. A vezérigazgató szerint még mielőtt a valutaalap határozna arról, hogy egyáltalán tárgyalásokat kezd-e egy készenléti hitelkeretről, konkrét, a gazdaságot stabilizáló lépést szeretne látni a kormánytól. A dokumentum utal rá, hogy az Európai Unió támogatása szintén nélkülözhetetlen az új programhoz. Márpedig az Európai Bizottság éppen komoly csatát vív a magyar kormánnyal három, az uniós irányelveket vélhetően sértő jogszabály miatt.

A jegybank függetlensége kell

A brüsszeli bizottsági szóvivő kitért arra is: az Európai Bizottság álláspontja szerint a hitelmegállapodásról folytatandó tárgyalásoknak előfeltétele, hogy biztosított legyen Magyarországon a jegybank függetlensége. A közelmúltban hozott magyar törvények jogi elemzését hamarosan elvégzi az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény jogi szolgálata, és annak alapján az EU-biztosok testülete jövő kedden Strasbourgban döntéseket hozhat.

Magát a jogi elemzést - közölte Amadeu Altafaj Tardio az MTI-vel - teljes egészében valószínűleg nem teszik majd közzé, de az Európai Bizottság az elemzés nyomán teendő lépéseinek alátámasztásakor hivatkozik majd a fontosabb jogi megállapításokra.