Leminősítették Franciaországot és Olaszországot

2012.01.13. 18:50 Módosítva: 2012.01.14. 08:38

Franciaország elveszítette legjobb, AAA besorolását az S&P hitelminősítőnél. Ausztria szintén egy fokozatot rontott az AAA besorolásán, Spanyolország kettőt: AA-, volt, A lett. Olaszország hitelminősítő osztályzatát két fokozattal, A-ról BBB+-ra rontotta a Standard and Poor's. Portugália és Ciprus bóvli kategóriába került.

Belgium az előzetesen kiszivárgott hírek ellenére megtartotta AA besorolását, Szlovénia és Szlovákia egy fokozatot rontott. Németország, Hollandia, Finnország, Írország, Észtország és Luxemburg adósbesorolása nem változik. Németország és Szlovákia kivételével az összes eurozónás ország negív kilátást kapott az osztályzata mellé, ami azt jelenti, hogy még 2013 vége előtt újabb leminősítési hullám elé néz szinte az egész zóna. Este hétkor a francia pénzügyminiszter, Francois Baroin hivatalosan is megerősítette a francia leminősítés hírét.

„Nem jó hír, de nem katasztrófa"

A francia kormány legfontosabb tagjai válságtanácskozásra gyűltek össze pénteken este, hogy híre ment: a Standard & Poor's leminősíteni készül Franciaország hitelképességét. Nicolas Sarkozy elnök a dolgozószobájában fogadta Francois Fillon kormányfőt, Francois Baroin gazdasági és Valérie Pécresse költségvetési minisztert.

Baroin nem sokkal korábban jelentette be, hogy Párizs elveszítette a legjobb minősítést, és besorolása egy fokkal AA+ szintre romlott az S&P-nél. „Ez nem jó hír, de nem katasztrófa" – kommentálta a hírt a gazdasági miniszter. Hozzátette: Franciaország politikáját nem a (hitelminősítő) ügynökségek szabják meg. Michael Fusch német politikus a Telegraphnak azt nyilatkozta, ha a francia hitelminősítést lerontják, a britet is le kellene.

Mélyponton az euró

A bejelentések hatására az euró árfolyama a dollárhoz képest meredeken zuhanni kezdett, és másfél éves mélypontra süllyedt; a japán jenhez képest 2000 óta nem volt ilyen alacsony az euró árfolyama. A forint a dollárhoz, az euróhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest is romlott reggel óta.

Az euró-dollár árfolyam alakulása, forrás: Yahoo Finance
Az euró-dollár árfolyam alakulása, forrás: Yahoo Finance

A hírekre a New York-i tőzsde is rosszul reagált: zárás előtt másfél órával a vezető mutatók csökkentek, mivel a leminősítés híre az amerikai tőzsdepiacokat is elbizonytalanította.

Számítani lehetett rá

A leminősítések nem érhetik derült égből villámcsapásként a befektetőket, hiszen a piac már számíthatott erre, mondta John Wraith, a Bank of America Merrill Lynch stratégája a CNBC-nek.

Emelkedtek a kötvényhozamok

A leminősítéssel kapcsolatos pletykák hatására emelkedtek az euróövezeti kötvényhozamok. Kereskedők beszámolója szerint az eladási hullám láttán az Európai Központi Bank belépett az állampapírpiacra, olasz és spanyol kötvényeket vett, írja a portfolio.hu

Nőtt a pénteki leminősítésre váró európai országok CDS-felára is. Franciaország CDS-felára 210-ről 221, Ausztriáé 208-ról 218, Spanyolországé 393-ról 409, Portugáliáé 1066-ról 1093, Olaszországé 492-ről 503 bázispontra nőtt.

Az S&P még a december eleji uniós csúcs előtt jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá veszi szinte a teljes euróövezetet.

A hitelminősítő akkor az euróövezetben kialakult rendszerszintű kockázatokra hivatkozva tette meg ezt a lépést. Az S&P londoni közleménye szerint – amit az amerikai tőzsdezárás után adtak ki – az euróválság az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött, hogy az már a valutaunió egészének adósi megítélését károsan befolyásolja.

Az S&P hét euróövezeti országnak csak a hosszú távú szuverén adósságát vonta negatív megfigyelés alá, ezek többsége a legstabilabbnak tartott államok közé tartozik: Németország, Ausztria, Belgium, Franciaország, Finnország, Hollandia és Luxemburg. Kritikusabb volt az S&P véleménye arról a további nyolc országról, amelynek a rövid és a hosszú távú adósságbesorolása is negatív megfigyelőlistára került. Ezzek az alábbiak: Észtország, Írország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Málta és Portugália.

    Moody’s S&P Fitch-IBCA
2 A legjobb minőségű hitel Aaa AAA AAA
3 Igen jó minőségű hitel Aa1 AA+ AA+
4   Aa2 AA- AA-
5   Aa3 AA- AA-
6   A1 A+ A+
7 Magas hitelminőség A2 A A
8   A3 A- A-
9   Baa1 BBB+ BBB+
10 Jó hitelminőség Baa2 BBB BBB
11   Baa3 BBB- BBB-
12 Spekulatív Ba1 BB+ BB+
13   Ba2 BB BB
14   Ba3 BB- BB-
15   B1 B+ B+
16 Erősen spekulatív B2 B B
17   B3 B- B-
18 Nagy a vissza nem fizetési kockázat Caa1 CCC+ CCC
19   Caa2 CCC CC
20   Caa3 CCC- C
21   Ca CC DDD
22 Vissza nem fizetés C   DD
23       D

Az S&P úgy vélte, a rendszerszintű stressz öt összefüggő tényezőből ered. A szigorodó hitelfeltételek, a megnövekedett kockázati felárak, a véleménykülönbségek az európai döntéshozók között a válságkezelésről, az államok és a háztartások magas mértékű eladósodottsága és a fenyegető recesszió mind olyan tényezők, amelyek az eurózónát kockázatossá teszik.

Mint ismert, az uniós csúcs nem hozott valódi sikert, a tagállamoknak ugyanis nem sikerült közös nevezőre jutniuk a válságkezelésben. Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök legutóbb jelezte, már januárban lezárulhatnak az uniós egyeztetések.

A decemberi közleményben a hitelminősítő megelőlegezte: Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg egy, míg a többi eurózónatag – köztük Franciaország is – akár két fokozattal is lejjebb kerülhet.

Az adósságosztályzatok felülvizsgálatról szóló bejelentés után több európai vezető is élesen bírálta a hitelminősítőket. Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke a Standard & Poor's leminősítési vizsgálatát „Méltánytalannak és erősen túlzónak" nevezte. Úgy vélte, az euróövezeti országok komoly erőfeszítéseket tesznek a hiányok csökkentésére. Juncker arra is emlékeztetett, hogy a hitelminősítők hírnevén csorba esett akkor, amikor nem jelezték előre az Egyesült Államokban kirobbant hitelválságot, ezért véleményüket szkeptikusan kell venni. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ugyanakkor rámutatott, nem lehet a pénzügyi piacok bizalmát egyik napról a másikra visszanyerni, Holger Schmieding neves német közgazdász pedig úgy vélte, már régen esedékes volt a 15 euróövezeti tagállam szuverén besorolásának rontása.

December végén már kiszivárogtak hírek arról, hogy januárban megszülethet a döntést a negatív figyelőlistára vett országokról. Pénteken délután pedig a Wall Street Journal arról írt,  küszöbön áll a leminősítések bejelentése. A lap értesülését a hitelminősítő nem kommentálta.

Az S&P-n kívül a Fitch is méregeti az eurózónát, legújabb hírek szerint a hitelminősítő január végéig lezárhatja hat euróövezeti ország adósbesorolásának felülvizsgálatát. A lépés Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot, Írországot és Ciprust érinti.