Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Már az OTP-nél sincs végtörlesztő hitel

2012.01.17. 16:37 Módosítva: 2012.01.17. 17:24

Lényegében az OTP is lezárta a devizahitelek végtörlesztéséhez igényelhető forinthitelek folyósítását. A bank aktualizált hirdetményébe az alábbi bekezdést szúrták be.

"2012. január 17‐től a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. §‐a szerinti, deviza hitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez jelzálog típusú hitel kizárólag abban az esetben igényelhető, amennyiben 2012. január 17‐én az OTP Bank rendelkezésére áll a fedezetül felajánlott ingatlanról az OTP Jelzálogbank Zrt. által készített, az igénylés időpontjától számított egy évnél nem régebbi – az ügyfél kezdeményezésére készített – hitelbiztosítéki érték‐megállapítás."

Ez tehát azt jelenti, akinek nincs egy éven belül elkészített értékbecslése, az a banktól már nem is kérhet a végtörlesztéshez szükséges forinthitelt. Ezzel már biztosan kijelenthető, hogy aki eddig nem nyújtotta be hitelkérelmét, már nem juthat forinthitelhez.

Az OTP január 4-től megemelte a lakáscélú kamatfelárakat, az OTP-lakáshitelek THM-je 14,35-ről 15,47 százalékra emelkedett. Akik tehát be tudják mutatni a szükséges értékbecslést, illetve már korábban elindították a folyamatot, ők is csak nagyon drágán juthatnak forinthitelhez.

A végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentést valamennyi bank fogadni tudta a törvényi, december 30-i határidőig - ezt a PSZÁF folyamatosan ellenőrizte -, azonban minden banknak saját hatáskörében kellett eldöntenie, hogy a végtörlesztés mellett hajlandó-e kiváltó kölcsönt nyújtani. A többi pénzintézet már korábban bejelentette (az FHB-t leszámítva), hogy felfüggeszti a végtörlesztő-forinthitelek folyósítását.

A közszférában dolgozók végtörlesztése ezzel ténylegesen is ellehetetlenült. Bár a kormányfő decemberben megígérte, hogy az érintettek munkáltatói kölcsönt kaphatnak, ezzel kapcsolatban azóta semmilyen részletet nem közölt a kabinet. Egy birtokunkba jutott kormányrendelet-tervezet ugyan 2 százalékpotos kamattámogatást ígér a közszféra dolgozóinak, viszont ők a feszes határidők és a forinthitel-folyósítások felfüggesztése miatt a hatályos szabályok alapján már nem élhetnek a lehetőséggel.  • Vennék
  • Bankszámla