Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Fellegi befejezte németországi tárgyalásait

2012.01.18. 10:20

Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter január 16–17-én Németországban folytatta a magyar hitelfelvételről szóló hivatalos tárgyalásokat előkészítő informális egyeztető körútját.

A miniszter Frankfurtban tárgyalást folytatott Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével - derül ki a miniszter sajtóosztályának közleményéből. A tárgyaláson részt vett Vítor Constâncio, az EKB alelnöke, Peter Praet és Jörg Asmussen, az igazgatótanács tagjai, valamint Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is.

A megbeszélésen áttekintették a jegybanktörvény módosítása során decemberben a jogszabályba beépített EKB-javaslatokat, illetve a hatályba lépett jogszabállyal kapcsolatos további észrevételeket. Egyeztettek a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének legfontosabb mutatóiról, jövőbeni kilátásairól is. Fellegi Tamás megbeszélést folytatott továbbá Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank (Bundesbank) elnökével, akivel közösen értékelték a magyarországi gazdasági környezetet. A miniszter találkozott Jürgen Fitschen-nel, a Deutsche Bank AG igazgatósági tagjával és Ulrich Sieberrel, a Commerzbank AG igazgatótanácsának Közép- és Kelet-Európáért felelős tagjával is.

Kétnapos útja során Fellegi Tamás kedden délután találkozott Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszterrel, Nikolaus Meyer-Landruttal, a Szövetségi Kancellária Európa-politikáért felelős államtitkár-helyettesével és Michael Meister CDU frakcióvezető-helyettessel. A megbeszélésen kiemelt figyelmet szenteltek a magyarországi német nagyvállalatok helyzetének.

Fellegi Tamás január 19-én megbeszéléseket folytat Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel és Maria Fekter pénzügyminiszterrel Bécsben, majd 20-án személyesen egyeztet Brüsszelben Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.