Brüsszel megtöri az Orbán-kormányt?

2012.01.18. 16:27 Módosítva: 2012.01.18. 16:28

Az EU „keményebb tárgyalópartnere” lesz Magyarországnak, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), de a magyar kormány végül hajlandó lesz végrehajtani a kért jogszabályi változtatásokat, és a várhatóan hamarosan megszülető EU–IMF-megállapodás nyomán a magyar jegybank visszafordíthatja a kamatemeléseket, jósolták ma JP Morgan londoni elemzői.

A JP Morgan bankcsoport befektetők számára összeállított havi világgazdasági helyzetértékelésének Magyarországgal foglalkozó elemzése úgy véli, hogy "több hónapig eltart", mire a magyar kormány egyezségre jut az EU-val és a valutaalappal, de az idei második negyedévben valószínűleg megszületik az egyezség egy készenléti hitelprogramról.

A ház londoni elemzői szerint azért is valószínű a belátható időn belüli megegyezés, mert a kormánynak „nincs életképes B-terve”.

A JP Morgan szerint – tekintettel a magyar szuverén és kereskedelmi kötelezettségek lejárati struktúrájára és a külső finanszírozási igényekre – az EU–IMF-csomag akkor lehet hiteles, ha 2013 végéig „legalább 10 milliárd euró” hitelt tesz hozzáférhetővé.