Csak közmunkával nő a foglalkoztatás

MTI/Index
2012.01.19. 13:07

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentése alapján döntően a közfoglalkoztatás hatására nőtt az álláslehetőségek száma hazánkban, miközben a nem támogatott helyek száma csökkent. Decemberben több mint 10 ezer munkáltató csaknem 33 ezer új álláshelyet jelentett be Magyarországon, így novemberhez képest 11,1 százalékkal emelkedett, az 2010. decemberéhez képest pedig kétszeresére nőtt az új munkahelyek száma. Ennek 70,1 százaléka támogatott foglalkoztatott forma, ami javarészt közfoglalkoztatást jelent. A 9,6 ezer nem támogatott álláslehetőség viszont 17,9 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a hivatal statisztikáiból.

A legnagyobb relatív növekedést 83,3 százalékkal Pest és 77,4 százalékkal Bács-Kiskun megye produkálta, ami mindkét esetben a támogatott állások növekedésének volt köszönhető. A nem támogatott, azaz az elsődleges munkapiacon kínált állások Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében illetve Budapesten voltak túlsúlyban, viszont ezeken a területeken rendre 70 százalék feletti arányban.

Ezzel párhuzamosan a decemberi zárónapon 552,3 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami a szezonális hatásoktól megtisztítva két és félezres csökkenést jelent. Az álláskeresők több, mint fele volt jogosult álláskeresési támogatásra vagy szociális ellátásra. A legtöbb álláskereső kitartóan Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van.

Kevésbé kellenek a pályakezdők, az ő csoportjukat különválasztva kiderül, hogy míg esetükben munkaerő-alulkínálat volt, addig a nem pályakezdők körében többlet munkaerő-kínálat jelentkezett. A pályakezdőkről elmondható, hogy 36,3 százalékuk legfeljebb nyolc általános iskolát, 19 százalékuk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 20,4 százalékuk szakközépiskolát, 14,6 százalékuk gimnáziumot, 3,2 százalékuk technikumot végzett és 6,4 százalékuk volt felsőfokú végzettségű.