Magdolna, Léna
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Varga: Ha kérik, tárgyalunk az egykulcsos adóról is

2012.01.20. 14:54

Az IMF-en a sor, hogy eldöntse, készenléti, elővigyázatossági hitelt, vagy a kettő kombinációját ajánlja Magyarországnak, mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken az m1 Ma reggel című műsorában. Varga Mihály szerint a kormány dolga most annyi, hogy készüljön a tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás veszélyezteti-e az egykulcsos adórendszert, az államtitkár azt mondta: ha ezt kérik, tárgyalunk erről. Emlékezetes, szerdán a Bloomberg hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az IMF a tárgyalásokon felvetheti az egykulcsos adó módosítását is.

Az Európai Bizottság által az országgal szemben megfogalmazott kifogásokkal kapcsolatban Varga Mihály kijelentette: azok könnyen orvosolhatók, ebből a szempontból a kormány helyzete kedvező. Hozzátette: abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már le van írva, milyen észrevételeket lát az országgal kapcsolatban a bizottság.

Járai Zsigmond távozásával kapcsolatban az államtitkár kijelentette: tiszteletben tartja és tudomásul veszi a döntést. Elmondta azt is: Járai Zsigmond azt közölte vele, hogy jelenleg olyan üzleti környezetben dolgozik, amely erkölcsi szempontból sem teszi lehetővé, hogy a Költsévetési Tanács elnöke legyen.

Varga Mihály valótlanságnak nevezte azt a felvetést, hogy európai uniós küldöttek megkeresték volna azzal kapcsolatban, hogy egy stabil, kiszámítható gazdaságpolitikával Orbán Viktor utóda legyen a miniszterelnöki székben.