Embert csempészett a vietnami vállalkozók egyesületének elnöke?

2012.01.24. 15:39 Módosítva: 2012.01.24. 15:40
Vietnami menekülteket kölcsönútlevelekkel Angliába csempésző bűnszövetkezet ügyét tárgyalja a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügy kilencedrendű vádlottja Pham Ngoc Chu, a Magyarországon Élő Vietnami Vállalkozók Egyesületének elnöke.

Embercsempész banda áll a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé, miután az ügyészség 28 vietnami állampolgár Angliába és Írországba csempészésével vádolja a szervezet tagjait. A vádlottak között van Pham Ngoc Chu, a Limexport Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, a Magyarországon Élő Vietnami Vállalkozók Egyesületének elnökét – írja a Gazdaság.hu.

A társaságot a 28 embercsempészési kísérlet többségében sikerrel juttatta el az ügyfeleket a szigetországba. A módszer az volt, hogy a legálisan Magyarországon élő rendelkező vietnamiaktól néhány napra kölcsönkérték a papírjaikat, abban bízva, hogy a célország, általában Nagy-Britannia határőrei nem tudják megkülönböztetni egymástól a távol-keleti emberek vonásait, majd az iratokat a kísérők visszahozták.

Az utaztatásért akár 10 ezer eurót sem sajnáló menekülőkhöz – akiket, ha nem tudtak fizetni, a rendőrség tájékoztatása szerint többször cannabis-ültetvényeken dolgoztattak – arcra és életkorban hasonló személyt választottak, a Magyarországra be-, majd onnan kiutazókat pedig sminkeléssel igyekeztek a papírokban szereplő személyekhez hasonlóvá tenni. Pham Ngoc Chu-t üzletszerűen bűnszervezetben folyamatosan társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettével és bűnsegédként elkövetett közokirat hamisítással vádolja az ügyészség.

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy a szervezet megközelítőleg évi egymilliárdot kereshetett a trükkel. A Híradó korábbi értesülései szerint a hanoi magyar konzulátus tagjai is érintettek lehetnek az ügyben.

A bűnbanda már korábban is szerepelt a hírekben, annak ugyanis a gyanú szerint tagja, sőt, vezetője volt a Megasztár negyedik szériájában feltűnt fiatal énekes, Nguyen Thanh Hien édesapja is. A férfi hónapokig előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben volt, majd tavaly júniusban ez utóbbit is feloldották.