Kidobatná velünk az egykulcsos adót az IMF?

2012.01.24. 07:59

A Nemzetközi Valutaalap a Washigtoni informális tárgyalásokon azt kérte a magyar kormánytól, hogy a jelenleg 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót tegye újra kétkulcsossá vagy emelje a rátát 19 százalékra,értesült a TV2 Tények című műsora.

Varga Mihály államtitkár a TV2-nek azt mondta, meg volna lepve, ha ez az EU/IMF-megállapodások előfeltételeként szerepelne, hiszen Európában több olyan ország is van, ahol ilyen rendszer működik. Az egykulcsos adórendszer ráadásul nálunk először 2013-ban fog működni, szerinte az uniónak és a valutaalapnak is meg kellene várni, hogyan fog kinézni a gyakorlatban.

Mint ismert, múlt héten a Bloomberg azt írta,  az IMF az egykulcsos adózás megváltoztatását is kérheti Magyarországtól. A kormány részéről többen is reagáltak az értesülésre. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt mondta, nem menne bele találgatásokba a tárgyalások jelenlegi szintjén. Varga Mihály akkor úgy fogalmazott, a kormány kész tárgyalni az egykulcsos adórendszerről is, ha az IMF azt kéri.

Fellegi Tamás múlt pénteken el is ismerte, hogy az egykulcsos adórendszer is a tárgyalások részét fogja képezni. Hozzátette azonban, hogy ebben semmiféle szenzáció nincs.