Zsófia
17 °C
21 °C

Matolcsy: Tartani fogjuk a hiánycélt

2012.01.24. 16:47

Minden szükséges döntést meghoz a kormány annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az Európai Unióban előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest három százalékban meghatározott határ alatt tartsa, jelentette ki kedden Brüsszelben Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás folytatására.

Matolcsy György hangsúlyozta: jelenleg is nagyon közel van a magyar kormány és a bizottság várakozása, hiszen Olli Rehn pénzügyi biztos most is megerősítette, hogy a végrehajtó testület 3,25 százalékos hiányt prognosztizál 2013 végére, a kormány pedig úgy számol, hogy a deficit a 3 százalékos küszöb alatt marad.

Hozzátette: szorosan együtt kíván működni a brüsszeli bizottsággal, hogy tovább javuljanak a mutatók, és a kormány minden szükséges döntést meghoz annak érdekében, hogy a hiány ne érje el a küszöböt.

Matolcsy György optimistának mondta magát abban a tekintetben, hogy az ország elkerülheti a deficiteljárás során elvben alkalmazható szankciókat, azaz a kohéziós támogatások kifizetésének ideiglenes felfüggesztését.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György megerősítette, hogy a kormány kész együttműködni mindazon aggodalmak orvoslásában, amelyeket az Európai Bizottság vetett fel a magyar jogszabályokkal kapcsolatban. Hozzátette: ez a politikai természetű problémák megoldására is vonatkozik, ahol ez szükségesnek bizonyul.

A miniszter korainak minősítette még állást foglalni arról, mekkora hitelkeretről születhet megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU, valamint Magyarország között. Úgy vélte, heteken belül megkezdődhetnek a részletes tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel, és néhány hónapon belül létrejöhet a megállapodás.

Mint ismert, kedden egyetértettek az unió pénzügyminiszterei az Európai Bizottság korábbi álláspontjával, miszerint Magyarország nem fenntartható módon csökkentette költségvetési hiányát az elvárt három százalék alá. A brüsszeli találkozó utáni sajtótájékoztatón Margrethe Vestager, az elnöklő dán miniszter hozzátette: ez lehetővé teszi a bizottságnak, hogy további lépéseket tegyen a Magyarország ellen túlzottdeficit miatt folyó eljárásban.

Eszerint tehát pénzügyi szankciók kivetéséről dönthetnek Magyarország ellen 2013-tól, ha Budapest nem tesz további intézkedéseket a költségvetési politikájában. Olli Rehn, a brüsszeli bizottság pénzügyi felelőse az ülésen megismételte a végrehajtó testület álláspontját, a tavalyi és idén várható kedvező hiánymutató elsősorban egyszeri intézkedéseknek köszönhető.

A döntés megszületésével Rehn gazdasági és pénzügyi biztos megkezdheti az egyeztetéseket regionális politikáért felelős kollégájával, Johannes Hahnnal a kohéziós alapból szánt pénzügyi kötelezettségvállalások esetleges felfüggesztéséről.