Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Cséfalvay: A kormány stabil forintot akar

2012.01.25. 12:25
A tárgyalások során derül ki, milyen hitelt kapunk az IMF-től, de a megállapodás már az első negyedévben megszülethet - mondta a Gazdasági Rádiónak Cséfalvay Zoltán, aki szerint az európai válság miatt van szükségünk csomagra. A kormány stabil forintra és alacsonyabb hozamokra törekszik, a hiánycélt akár évközbeni megszorításokkal is tartani fogjuk.

Ősz eleje óta látható volt, hogy Európában jelentős változás megy végbe, szeptembertől az eurózóna válsága minőségi fordulatot vett, mindez jelentősen kihatott Magyarországra. Emiatt volt indokolt, hogy Magyarország védőhálót kérjen az EU-IMF párostól - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Gazdasági Rádiónak adott interjújában.

„A piac türelmetlenné vált, nem tudja kezelni, hogy az eurózóna GDP-jének 1 százalékát adó Görögországgal két éve nem tud mit kezdeni az Európai Unió. Ez kihatott arra, hogy Magyarország miként tud forrásokat szerezni a piacokon, és milyen kamatokkal, ráadásul az eurózóna válságára gyakorlatilag azóta nincs válasz” - mondta.

Stabil forint kell

Az államtitkár szerint a védőhálóra részben azért van szükség, mert a 2008-ban felvett 20 milliárd eurónyi hitel visszafizetése erre és a következő esztendőre esik, és a pillanatnyi helyzetben védőháló szükséges ahhoz, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot. Az éve elején tapasztalt 10 százalékos hozamszint hosszú távon nem tartható fenn, az államtitkár szerint ezen tudna segíteni az IMF-hitel, amely megkötése a hozamszintet is lejjebb hozhatná, az árfolyamot is erősíthetné.

Cséfalvay Zoltán szerint az euróövezetben idén 1100 milliárd eurónyi hitelt kell megújítani, míg Magyarország esetében mintegy 5 milliárd euróról van szó idén. Az államtitkár azt mondta: 7 százalék alatti hozamokat kell megcélozni Magyarország esetében. Cél továbbra is az, hogy Magyarország a piacról finanszírozza magát.

Bizonytalan hitelkonstrukció

Az IMF-nek ma már nagyon sokfajta hitelkerete van, van közöttük teljesen rugalmas, illetve kötöttebb jellegű. Az elővigyázatossági keretnek van egy készenléti változata, amelyhez csak akkor nyúlnak hozzá, ha szükség van rá. A tárgyalások keretében derül ki, melyik változat jön Magyarországra.

A stratégiai államtitkár furcsának tartaná, ha az egykulcsos adó feltételévé válna a tárgyalásoknak, hiszen az IMF éppen a szabadpiac híve, márpedig az egykulcsos, 16 százalékos adó éppen illik ebbe a gazdaságfilozófiába. Az IMF is érdekelt abban, hogy erősebb gazdasági növekedés legyen, hogy a hitelfelvevő vissza tudja fizetni a tartozását, márpedig ehhez az egykulcsos adó is hozzájárul. Január 30-án ülésezik az Európai Tanács is, témája a növekedés lesz, és az ottani elhatározások akár rövid távon is hathatnak az uniós növekedésre. A kormány 0,5 százalékos növekedéssel számol, de a gyorsabb bővülés érdekben tőkésítették fel az MFB-t és várják az uniós lépéseket is.

Cséfalvay beszélt arról is, hogy az NGM által szorgalmazott vállalati kötvényvásárlásokról  a döntés az MNB kezében van. A probléma, hogy az európai bankok december elején gyakorlatilag már nem tudtak forrást szerezni.

A gyengébb forint árfolyama ugyan segít az exporton, de a növekedést nem művi úton kell elérni, és a stabil árfolyam a tervezést is támogatja, ezért a stabilitáson van a hangsúly – fejtette ki az államtitkár.

Az első negyedévben megállapodhatunk

Cséfalvay Zoltán szerint esély van, hogy az első negyedévben összejön a megállapodás az Európai Unióval és az IMF-fel, amely erősíti a bizalmat Magyarországgal szemben. A problémát eddig az okozta, hogy „nem mondtuk el a történeteinket”. Jó sztori volt a Széll Kálmán terv, amelyből „például a tömegközlekedésen kívül gyakorlatilag minden célkitűzés megvalósult, 85-90 százalékban”.

Az államtitkár hangsúlyozta: nagyon sok reform zajlik, amiről nem beszélünk. Az adósságfék alkotmányos beiktatása is mindössze öt uniós államban, köztük Magyarországon történt meg. „A piac történetekre szavaz. Ha érti a történetet, befektet. A bizalom visszaszerzésének szempontjából óriási lépés volt a Bankszövetséggel való megállapodás december 15-én, amely pontot tett a bankadó végére a kivezetés pontos ütemezésével” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy tavaly az egykulcsos adótól várt gazdaságélénkítő hatás nem következett be, a fogyasztási adókon keresztül nem látszik a fogyasztás bővülése azt mondta: „Ha az szja-ból 400 milliárd forint nem marad tavaly a lakosságnál, nem tudni, mennyivel csökkent volna a fogyasztás, fizették a devizahitelek törlesztését. Az egykulcsos adó azonban gyakorlatilag jövőre lesz valóban 16 százalékos, így a hatásai is fokozatosan lépnek be – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Jöhetnek évközbeni megszorítások

Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban azt mondta: a kormány, ha kell, megteszi évközben is a szükséges lépéseket, hogy tartsa a hiánycélt, többször hangsúlyozta ez irányú elkötelezettségét.

Cséfalvay szerint a hitelminősítők döntéseinek üzenetértéke van: amíg a piac hallgat rájuk, olyan piaci szereplők, akikre figyelni kell. Szerinte a minősítésekhez írt kommentek egyértelműek: a növekedésre kell koncentrálni és a reformokat folytatni kell. A tavaly meghozott több száz törvény a jogi hátterét teremtette meg reformoknak, „amelyek közé, ha csúszott hiba, és ezt az unió kéri, összhangba hozzák az uniós szabályokkal”.  • Bérelnék
  • Hírek