A Mavir is meghúzza a nadrágszíjat

2012.01.25. 16:58

A Mavir idén 10 százalékkal csökkenti a költségeit és 15 százalékkal a beruházási ráfordításait, de fenntartja az ellátásbiztonságot, és megvalósítja a nélkülözhetetlen fejlesztéseket, egyelőre pedig nincs szó elbocsátásokról sem, mondta Bertalan Zsolt, a villamosenergia-rendszert irányító cég vezérigazgató szerdán.

Bertalan közölte, a Mavir 2011-ben teljesítette a gazdálkodásra vonatkozó tulajdonosi elvárásokat, üzemi eredménye a 2010-es 9,5 milliárd forinttal szemben 13 milliárd forint körül alakulhat. A vezérigazgató beszámolt a villamosenergia-tarifa meghatározásának átalakításáról is, amely idén január elsejétől kilowattóránként az előző évi 1,9 forinthoz képest - annak ellenére, hogy több egyszeri tétel idén már nem áll rendelkezésre - csak 30 fillérrel emelkedett. A cég alá tartozó, áramtőzsdét működtető HUPX-szel kapcsolatban elmondta: 2011 végére már 40-es taglétszámmal rendelkezett, forgalma pedig a hazai felhasználás átlagosan 13 százalékát tette ki.

Szerinte az év fontos feladatai közé tartozik majd a regionális áramtőzsde és a gáztőzsde előkészítése is. Az Index kérdésére, miszerint el tudja-e képzelni, hogy idővel a jelenleg a Molhoz tartozó vezetékhálózat is az állami tulajdonú Mavirhoz kerül, Bertalan úgy fogalmazott, nem tud hasonló tervekről.