Szárnyal a forint

2012.01.25. 16:29
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ma egész nap kifejezetten erős volt a forint árfolyama, ezen érdemben nem változtatott az IMF országértékelése sem. Az euró egész nap 300 forint alatt járt, egyszer átlépte a 297 forintos szintet is, majd négy óra után nem sokkal 297,55 forintot ért. A dollár ekkor 229,77, a svájci frank pedig 246,31 forintnál járt.

    Ez háromhónapos csúcspontot jelent a forint árfolyamában, ami elemzők szerint főként a kedvező világpiaci hangulatnak és a kormány békülékenységének köszönhető, ami miatt valószínűbbnek tűnik, hogy tavaszra sikerül megállapodni az IMF/EU hitelcsomagról.

    Tegnap ugyan a jegybank meglepetésre nem emelt az alapkamaton, de ennek nem lett hosszútávú hatása a forint árfolyamára. Meglepte a piacokat az MNB Monetáris Tanácsa, maradt az alapkamat 7 százalékon a többség által várt 50 bázispontos emelés helyett. Amint kiderült, hogy az alapkamat nem változott, gyorsan, 303,50-ig gyengült a forint, de a jegybanki kommentár újra 300 felé terelte az árfolyamot. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB készen áll a további kamatemelésre, ha ezt a piaci körülmények indokolják, írta kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury vezetője. Úgy vélte, technikai szinten, ha tudnánk tovább erősödni, akkor a 295,71 körüli szint lehet egy támasz, de ettől még viszonylag messze vagyunk.