Ráugrottak a spekulánsok a forintra

2012.01.26. 13:29 Módosítva: 2012.01.26. 13:31
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ma a tegnapi után ismét háromhavi csúcspontra ugrott a forint árfolyama, az euró késő délelőtt 294 forint alatt is járt a tegnap esti 296 forint körüli szint után. Fél kettő körül az euró 294,38, a dollár 224,08, a svájci frank pedig 243,93 forinot ért.

    Pánikvásárlásba kezdtek a spekulánsok

    Pánikvásárlások erősítik a forintot Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint. A feltörekvő piacokon kereskedő nemzetközi befektetők legtöbbször olyan alapokat kezelnek, melyekben több feltörekvõ ország papírjai is szerepelnek, meghatározott arányban. Ezeket az arányokat egy hipotetikus, úgynevezett benchmark portfolió rögzíti, a befektető azonban döntéseivel elérhet a benchmarkjától.

    Január elején a legtöbben arra számítottak, hogy a forint továbbra is rosszul fog teljesíteni, ezért sokan eladtak belõle, úgymond alulsúlyozták a magyar kitettséget. Az elmúlt hetek során azonban mind hazai, mind a nemzetközi tényezőknek köszönhetően változtak a kilátások, a forint erősödni kezdett, túlszárnyalva a többi feltörekvő piaci deviza teljesítményét, így az alulsúlyozott, kevés forinttal rendelkező befektetők az tapasztalhatták, hogy kevés forinttal már rosszabbul teljesítenek, mint a meghatározott arányú portfolió, a benchmark.

    „Így a veszteségek minimalizálására tulajdonképpen pánikvásárlásba kezdtek, ami egy öngerjesztő folyamat, hisz csak tovább erősíti a forintot, úgy is fogalmazhatnék, hogy megindult a forint melletti spekuláció” – mondta az Indexnek Bebesy Dániel.

    Az IMF-megállapodást már beárazták

    „Persze az is segített a forintnak, hogy a kormány kedden jelezte, hogy szinte minden kérdésben eleget teszünk az uniós elvárásoknak, de ezt a piac már folyamatosan beárazta, mint ahogy az IMF-hitelmegállapodás megkötését is” – mondta Bebesy.

    Hasonló véleményen van Török Zoltán, a Raiffeisen makroelemzője is, aki szerint a piacon egyre erősebb a meggyőződés arról, hogy megegyezünk az IMF-fel. Szerinte a tegnap megjelent országjelentésnek nincsen jelentős szerepe az árfolyam mozgásában, hiszen ha baj van, akkor arra a tárgyalások során úgyis kénytelenek leszünk megoldást találni.

    Arról, hogy mi kerülhet terítékre az IMF-nél, Török szerint egyelőre nem lehet konkrétumot mondani, hiszen a Valutaalap általában mindössze annyihoz ragaszkodik, hogy a kormány egy olyan tervet tegyen le elé az asztalra, ami tartós intézkedésekkel szorítja le a hiányt. Hogy ezt az egykulcsos adó eltörlésével, vagyonadóval, vagy bármi mással valósítja meg, az már nagyrészt a kormányon múlik.

    Jó a hangulat

    A forintot árfolyamának emelkedését az is segítette, hogy az elmúlt idõszakban rendkívül optimistává vált a nemzetközi hangulat: az Egyesült Államokból tavaly ősztől folyamatosan jó adatok jönnek, a FED pedig tegnap bejelentette, hogy 2014 végéig gyakorlatilag nulla százalék körül tartja a kamatlábat, ami azt jelenti, hogy továbbra is olcsó pénzhez jut a gazdaság és a bankrendszer. Európából is inkább pozitív híreket kaptunk, az EKB decemberi bejelentése a hosszú távú olcsó finanszírozásról csökkentette az európai bankrendszer stabilitásával kapcsolatos aggodalmakat.

    „A hírek hatására az olasz és spanyol állampapírok hozama is jelentõsen csökkent, azonban a jövõ továbbra is bizonytalan” – mondta Bebesy Dániel. Nem látszik, hogy milyen hír tudná még tovább fokozni az optimizmust, ugyanakkor az alapvetõ problémák tovább élnek, az eurózóna adósságválsága és a növekedéssel kapcsolatos bizonytalanság nem szûnt meg, és a hazai gazdaságpolitika szükséges korrekciója sem borítékolt .