Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Bankváltást sürgetnek Hódmezővásárhelyen

2012.01.27. 13:43 Módosítva: 2012.01.27. 13:51

Több száz hódmezővásárhelyi közalkalmazott és köztisztviselő szüntette meg az Erste Bankban vezetett bankszámláját – értesült az Index több, egymástól független forrásból. A tömeges számlazárások december második felében kezdődtek. Lapunkat többen is arról tájékoztatták, hogy a polgármesteri hivatalból érkeztek a „kérések” és „ajánlások” minden önkormányzattól függő városi alkalmazotthoz. Hivatali- és kórházi dolgozókat, a tanárokat és a közműcégek munkatársait is arra kértek, hogy szakítsanak az Erstével. Ha Önt is kérték, és Ön is bankot váltott – vagy éppen nem –, írja meg, és megírjuk!

Nyomás nélkül teszik?

A számlazárásokkal kapcsolatos írásban feltett kérdéseinkre Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely címzetes főjegyzője úgy reagált: „Hódmezővásárhely számlavezetője az Erste Bank. Annak idején, amikor az Erste lett a számlavezetőnk, a munkavállalók részére megadtuk azt a tájékoztatást, hogy a számlavezető bankunknál lévők részére a bér az utalás napján jóváírásra kerül. Ekkor sokan nyitottak egy olyan számlát, amelyet arra használtak, hogy a bérük mielőbb rendelkezésükre álljon. Az Önkormányzat érdekkörében közel 2300 munkavállaló van, közülük mintegy 1200 fő részére utaltunk eddig a számlavezető bankunkon belül. Decemberben azonban megállapodást kötött az önkormányzat a Magyar Államkincstárral, hogy a béreket az idei évtől az önkormányzat normatívájából a Kincstár közvetlenül utalja a dolgozóknak, amely így - függetlenül attól, hogy milyen pénzintézetnél vezet számlát a munkavállaló - minden hónap harmadikáig megérkezik – közölte Korsós.

Lázár és az Erste

Lázár János polgármestere a város adósságának tetemes részét jelentő kötvényeken keletkezett árfolyamveszteség megosztására szólította fel decemberben hitelezőjét, az Erstét. A bank nem kommentálta a veszteségek megosztására vonatkozó kérést, csak annyit közölt, hogy január végéig levelet küld Lázárnak. Lázár közben a helyi "polgároknak" küldött levelében közli a választókkal, hogy ha kell "harcot is vállal multikkal, bankokkal".

Korsós szerint „ezt követően indult el az a folyamat, amelynek eredményeként sokan bejelentették másik pénzintézetnél meglévő számlaszámukat a bérük arra utalása érdekében, ugyanakkor elindították az Erste Bankban vezetett számlájuk megszüntetését. Nem tudok arról, hogy bárkinek kötelező lenne a számláját megszüntetni, valószínűleg azok élnek ezzel most, akik elégedetlenek voltak a számlavezetéssel, vagy több számlájuk lévén, megszűnt az az előny, amit az jelentett, hogy az önkormányzat számlavezetőjénél vezették számlájukat".

Azonban a Magyar Államkincstártól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az utalások rendje nem változott meg. „Az önkormányzatok saját bevételeikből és az állami hozzájárulásokból saját maguk intézkednek az önkormányzat és fenntartásuk alá tartozó intézmények bérkifizetéséről a számlavezető hitelintézetek irányában” – közölte a kincstár kérdésünkre.

Ráadásul a bankközi elszámolási rendszer felgyorsításának köszönhetően hamarosan az utalások mindenkinek napon belül érkeznek majd, a számlavezető bankjától függetlenül. Az átutalási idő júliustól rövidül le, onnantól kezdve teljesen mindegy lesz, hogy a munkaadó és a munkavállalók hol vezetik a számlájukat.

Kérdőíveznek

Havránek Ferenc, a hódmezővásárhelyi közgyűlés egyik ellenzéki tagja szerint a helyzet nem pont olyan, amilyennek az önkormányzat lefesti. Hozzá több városi intézményből is az jutott el, hogy a vezetők szóban felszólítják a munkatársakat az Erste elhagyására – írásos utasításról senki nem tud –, pontosabban „ajánlják nekik” ezt a lépést, azonban a politikus szerint több érintett nyomásgyakorlásról számolt be.

Egyes intézményekben állítólag olyan hírek terjedtek el, hogy az Erste megszűnik, kivonul az országból. Egyik forrásunk szerint egyes városi intézményekben azoknak, akik nem akarnak számlavezető bankot váltani, meg kell indokolniuk ezt a döntést. Úgy tudjuk, intézményi szintű bankváltások ugyan korábban is előfordultak a városban, ezeket azonban előbb mindig a közgyűlés előtt tárgyalták, ami ebben az esetben elmaradt.

Azt is megmondják, hova menjenek

Három forrásunk is megerősítette: az embereknek azt is megmondják, hol nyissanak új számlát: egy hódmezővásárhelyi fiókkal is rendelkező takarékszövetkezetet ajánljanak.

„Arról nincs információm, hogy meghatározott pénzintézethez kellene átvinni a számlájukat dolgozóinknak. Arról tudok, hogy érkezett számlavezetési ajánlat pénzintézettől, amelyet,  mint minden, dolgozóinkat érintő ajánlat esetében, megküldtem valamennyi intézményünknek" – fogalmazott válaszában a város címzetes főjegyzője.

Az eset kapcsán megkerestük az Erste-központot, de értesüléseinket nem kommentálták.  • Vennék
  • Bankszámla