Ők tartoznak 36 milliárddal az államnak

2012.01.27. 16:25 Módosítva: 2012.01.27. 16:26

Ezernyolcszáz cég és kétszer ennyi magánszemély szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss listáján, mely a száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkezőket gyűjti, írja a Napi.

A NAV pénteken tette közzé a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók, illetve a 100 milliós limitet felülmúló cégek listáját, a 2011 december 31-ei állapot szerint.

A legutóbbi, tavaly őszi közléshez képest a magánszemélyek és vállalkozók esetében alig gyarapodott a létszám, közel 3600 név található a felsorolásban. Legtöbbjük magánszemély – ők nagyjából 2700-an vannak –, közülük nagyjából harmincnak ismeretlen a lakcíme. A tízmilliós alsó határral számolva legalább 35,8 milliárd forint kintlévőségre vár a NAV.

Gáspár Győző és Lang Györgyi már visszaeső

Szinte már bérelt helye van a tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján Gáspár Győzőnek és feleségének, Gáspárné Balla Beátának is, akiknek 2011 első negyedévében még sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról.

Továbbra is megtalálható a felsorolásban a Pa-Dö-Dö énekesnője, Lang Györgyi, ahogyan a rendőrség által korábban körözött, azóta elfogott Földesi-Szabó László is. Minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk.

Szűkebb lett a céges lista

Közel 1800 cég szerepel a százmillió forint feletti, folyamatosan, legalább 180 napon át fennálló tartozással rendelkező vállalkozások listáján, szemben a harmadik negyedév végén közölt több mint kétezres felsorolással. Közülük 351 vállalkozás esetében van bármiféle esély arra, hogy a pénz még befolyhat – ezek a cégek nem állnak sem felszámolási sem végelszámolási eljárás alatt. Az ebből a listából hagyományosan nem derül ki, hogy pontosan mennyi a tartozása ezeknek a cégeknek, a felsorolásban ugyanis csak a nevük szerepel – és a tény, hogy a tartozás nem csekély.

A listára került cégek többsége azonban valószínűleg sosem fogja visszafizetni ezt a tartozást - akkor sem, ha az eljárások során az adótartozások kiegyenlítése az első helyen szerepel. Ez az aktuális lista szerint mintegy 1300 felszámolás alá került céget jelent. Ha csak százmillió forinttal számolunk, ez 130 milliárd forint adótartozást feltételez, valójában ennek sokszorosa a kint lévő pénz.

Települések, ismert vállalkozások

Ahogyan a második és a harmadik negyedévben, két település továbbra is jókora összeggel tartozik: Alsóvadász polgármesteri hivatala és Nick önkormányzata megtalálható a listán.

Ismert nevekből sincs hiány – például Ganz- és Bábolna-cégek, Szobi Szörp, neves bútorgyárak, ingatlanfejlesztők, agrárvállalalatok –, illetve nem hiányoznak a hírhedt tatabányai cégtemetőhöz köthető, bedőlésre ítélt vállalkozások sem. Ezek olyan beszédes illetve furcsa neveken várják sorsuk beteljesülését, mint például Hasitasi, Mecsboksz, Pácban Lévő, Sokasara vagy Bedőlt – ezúttal 11 ilyen céget számoltunk össze.

Előkelő helyen szerepelnek a felsorolásban a nyíregyházi székhelyű, takarmánygyártással, illetve malomiparral foglalkozó ABO-csoport cégei, az ABO Mix Zrt., az ABO Holding Zrt. és az ABO Mill Malomipari Zrt. A cégcsoport több tagja kezdeményezett tavaly csődeljárást, az ABO Millnek elindult a felszámolása is.