Mit tervez az önkéntes kasszákkal Matolcsy?

2012.01.30. 06:44
Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban új szabályozási modell bevezetésén gondolkodik az NGM, szóba kerülhet a kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is – derül ki Matolcsy György parlamenti válaszából.

Nincsenek veszélyben az önkéntes nyugdíjpénztárak Magyarországon, hanem a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt szerepet kaphatnak, így az első (állami) pillérből folyósított nyugellátáshoz kapcsolódóan még emelhetik is a nyugellátás elérhető szintjét – írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdésre adott válaszában, ami a parlament honlapján jelent meg, írja a Napi.

A pénztárak jelentős része több mint 16 éve működik, nem az elsorvasztásuk a kormányzat célja, hanem a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan a bennük rejlő további lehetőségek kiaknázása – állapította meg a tárcavezető, aki tovább is ment a témában. Mivel úgymond „megérett a működésük arra, hogy ne kelljen a túlszabályozottsággal küzdeniük”, Matolcsy szerint indokolt az adminisztráció egyszerűsítése, a dereguláció, esetlegesen egy új szabályozási modell bevezetése is.

Reményei szerint e pénztárak a továbbiakban is átláthatóan, olcsón, a tagok érdekét messzemenően szolgálva működnek, ennek a garanciája a jelenlegi és a tervezett egyszerűsített szabályrendszer, így Matolcsy szerint a pénztárak érintő kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése prioritássá válhat.

A miniszter értelmezésben mivel az időskori nyugdíjak biztosítása a jövőben az egységes, finanszírozható, stabil tb-rendszerből történik (miután a kötelező magánnyugdíjpénztár mint intézmény megszűnt), e stabil rendszert egészítik ki az önkéntes pénztárak. Az önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárak pedig az öngondoskodás intézményesített formái, működésüket a függetlenség, kölcsönösség, a szolidaritás és az önkéntesség elvei határozzák meg - írta Matolcsy.