Új kézbe került a magyar Aviva

2012.01.30. 11:30 Módosítva: 2012.01.30. 13:09

Az Aviva Csoport a mai napon bejelentette, hogy három közép-európai érdekeltségét – a magyar, a cseh, és a román leányvállalatokat – értékesíti az amerikai MetLife Inc. vállalatcsoportnak.

A cég közleménye szerint a döntés, amelyhez a helyi felügyeletek engedélye szükséges, szerves része az Aviva 2010 novemberében meghatározott stratégiájának. E szerint az Aviva a kiválasztott piacokra kívánja koncentrálni tevékenységét ezen belül 8 európai országra: Nagy-Britanniára, Franciaországra, Spanyolországra, Írországra, Olaszországra, Lengyelországra, Törökországra és Oroszországra.

A tranzakció várhatóan 2012 első félévében fog lezajlani, a három most értékesítésre kerülő leányvállalat nettó eszközértéke 2011 június 30-án meghaladta az 57 millió eurót. Andrew Moss, az Aviva Csoport vezérigazgatója a közleményben kiemelte: „mindhárom érintett leányvállalatunk, így a magyar operáció is erős piaci pozícióval, kiterjedt értékesítési kapcsolatrendszerrel és jól képzett munkatársakkal rendelkezik, amelyek széles ügyfélkört szolgálnak ki. Ezek az értékek nagyon jól illeszkednek a MetLife regionális üzleti stratégiájához”.

Az Aviva Csoport vezérigazgatója hozzátette: „Az elmúlt hónapokban komoly érdeklődést tapasztaltunk több vezető nemzetközi biztosító társaság részéről, ami jól jelzi a magyar, a cseh és a román leányvállalatok eddig elért üzleti eredményeit, valamint a piacokban rejlő üzleti potenciált.”

A MetLife az egyik legnagyobb biztosító az Egyesült Államokban. A cég már a mostani ügylet előtt megjelent a magyar piacon, amikor 2010-ben az American Life Insurance Company tulajdonosává vált. Ezzel ugyanis a magyar piacon az Alico/Ahico tulajdonosa lett.