Újraindul a buszgyártás Kaposváron

2012.01.30. 16:55

Március elején újraindul a gyártás a NABI autóbuszgyár kaposvári üzemében, ugyanis a kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hív le a NABI-val 2008-ban megkötött keretszerződésből.

A cég  közleménye szerint a nagy volumenű megrendelésnek köszönhetően az üzem a teljes kapacitás elérését követően mintegy 200 főnek biztosít munkát. A megrendelés kaposvári üzemet érintő volumene mintegy 20 millió amerikai dollárra rúg - közölte a társaság.

A 2011-es év derekán az egyesült államokbeli Kalifornia állam pénzügyi nehézségei miatt Los Angeles szüneteltette autóbuszflottájának megújítását, ezért a NABI a kaposvári üzem termelésének felfüggesztésére kényszerült.

Az amerikai nagyváros az idei év elején azonban forrásokhoz jutva tovább folytatja tömegközlekedési rendszerének fejlesztését, és ismét a NABI CompoBus autóbuszok mellett tette le a voksát. Ezzel együtt már összesen közel kétezer NABI autóbuszt működtet a Los Angeles-i közlekedési vállalat. A most megrendelt autóbuszok 45 láb (azaz 13,7 méter) hosszúak lesznek, és városi - elővárosi viszonylatban teljesítenek majd szolgálatot.

A NABI Magyarország legnagyobb, a világ egyik vezető tömegközlekedési autóbusz gyártója. Az 1992-ben alapított vállalat  Magyarországon Kaposváron és Budapesten működtet busz karosszéria-gyártó és összeszerelő üzemeket.