Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Kinek kellenek a kirúgott közszolgák?

2012.01.31. 07:32

Jobb időkben vonzó lenne az elbocsátott közszolgák alkalmazásával járó adókedvezmény, ám a recesszió veszélye miatt többségük nem tud majd elhelyezkedni, mondták a munkáltatók és a szakszervezetek a Világgazdaságnak.

Meghosszabbított határidőig, február 29-ig jelentkezhetnek a januárban felmentett kormánytisztviselők az újbóli elhelyezkedésüket elősegítő Karrier Híd Programra. A közszférában végrehajtott év eleji létszámcsökkentés összesen 6719 státuszt érintett, igaz, ebből 2440 betöltetlen volt. A Karrier Híd programba – amely a létszámcsökkentéssel érintett foglalkoztatottak további elhelyezkedését segíti, elsősorban a verseny- és civil szféra irányába –, az indulása utáni első héten közel 200-an regisztráltak – közölte a lappal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya.

Az újbóli munkába állás ösztönzésére a leendő munkáltató számára a program szociális hozzájárulási adókedvezményt biztosít. Az adókedvezmény mértéke a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett, vagyis bruttó munkabérének a 13,5 százaléka, amelyet legfeljebb a minimálbér kétszereséig, vagyis bruttó 186 ezer forintig érvényesíthet.