13 év kellett a Globex felszámolására

2012.02.01. 12:45

Csaknem napra pontosan, 13 évvel a megindítás után lezárult a Globex-Holding Befektetési és Vagyonkezelő Rt. felszámolása, és a bíróság megszüntette a társaságot - írja a gazdasag.hu.

A Globex Holding felszámolási eljárása 1998. november 26-án kezdődött, és 2011 december 7-én fejeződött be. A cég felszámolója a Mátraholding Zrt. volt. Más Globex-érdekeltségeknél továbbra is folyik a felszámolás, mint például a Globex Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt. -nél, vagy a Globex Mix Transzportbeton Kft.-nél.

Mint azt egy korábbi bírósági ítélet kapcsán megírtuk, a Globex a kilencvenes években aránytalanul magas hozamok ígéretével csábított magához befektetőket, akik nem mérték fel a befektetés kockázatait, vagyis azt, hogy akár teljes egészében el is veszíthetik pénzüket. Miután szembesültek veszteségeikkel, vissza akarták szerezni befektetésüket, bár azok visszafizetésére nem volt garancia. Sokat mond a befektetők felkészületlenségéről, hogy a kisbefektetők 1999-es kártalanításakor több károsult semmilyen nyugtával nem tudta igazolni befektetését.

A cég alapvetően olyan ingatlanvállalkozás volt, amelyik kizárólag extrém drága helyeken épített kategórián felüli luxuslakásokat, amiket csak és kizárólag készpénzért értékesített. Ehhez a finanszírozást egyrészt bankoktól, másrészt - egy idő múlva - befektetési jegyek révén a lakosságtól szerezte. De a bankok akkoriban csak egészen rövid lejáratra, egy éven belül adtak építési hitelt, vagyis a cég pénze állandóan az ingatlanokban állt beépítve, a törlesztéseket pedig akkor kellett megkezdeni, amikor még nem is készültek el a házak. Amíg nem jött elég készpénzes luxusvevő, nem voltak pénzüknél. Egy ideig előre tudtak menekülni az emberektől kicsalt pénzzel, aztán egy idő múlva már nem.

Az első Globex-céget, a Globex Tervező és beruházó Kft.-t a rendszerváltás hajnalán, 1989-ben alapította Vajda László filmes szakember. A vállalkozás 1991-ben részvénytársasággá, majd 1993-ban holdinggá alakult.