Még tartja magát az export

2012.02.01. 12:44

Folytatódott a külkersekedelem volumenének bővülése, az export 4, az import pedig 6,1 százalékkal haladta meg novemberben az egy évvel korábbi értéket, a különbözet miatt a ugyanakkor a külkereskedelmi többlet a korábbi 769 millió euróról 663,4 millió euróra csökkent, derült ki a KSH szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

A KSH jelentése szerint a múlt év első tizenegy hónapjában a kivitel értéke 74 milliárd euró, a behozatalé 67 milliárd euró volt. A kivitel volumene 10,9, a behozatalé 7,4 százalékkal haladta meg az előző évit. Euróban az export 12,8, az import 11,4 százalékkal nőtt.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy látja, hogy tovább javulhat a külkereskedelmi egyenleg. Ezen belül a gépipari export tovább bővül, amit a KSH által szerdán közzétett részletes adatok alátámasztanak. Az elemző úgy látja, hogy miután megállt az energiahordozók egyenlegének romlása, ez javulást mutat majd a közeljövőben a csökkenő energiafelhasználás miatt. Az egyenleg javulásában szerepet játszik az is - tette hozzá Kondrát Zsolt -, hogy a kilátások szerint csökken a belső kereslet, ami mérsékli az importot.

"Nincs meglepő a KSH-jelentésben - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A kivitel bővülése fennmaradt, bár nem olyan robusztus, mint az év első felében volt. Nem igazolódott az a félelem, hogy az export növekedése leáll, vagy visszaesés jön. Ugyanakkor a kép nem egységes. A kivitel nagy szeletét kitevő híradástechnikai eszközök - főleg mobiltelefonok - exportja továbbra is csökken, de ezt ellensúlyozza a gépipar kivitele, a járműgyártás és az energiatermelő gépek exportja.

Az elemző megjegyezte, hogy a kivitel földrajzi szerkezetét tekintve főleg az új uniós országokba irányuló export bővült. Ez a folyamat jó másfél évtizede tart, és a havi adatok is azt mutatják, hogy még nagyobb a növekedési potenciál van ebben a régióban.

A cserarány romlása nem tesz jót a magyar gazdaságnak - mondta az elemző, amit az is mutat, hogy az energiakereskedelemben egymilliárd euróval romlott az egyenleg. A kőolajbehozatal volumenének 5,4 százalékos  növekedés minden bizonnyal a belföldi finomítók exportja indokolta, amit jelez az energiahordozók exportjának forintban mért 43 százalékos emelkedése.

Összességében az látszik, hogy a magyar feldolgozóipari potenciál egyre szélesebb és stabilabb alapon áll. Az export a várható külső körülmények miatt nem tud dinamikusabban növekedni. Az idén a kivitel 3-4 százalékos bővülésével számol Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Véleménye szerint az ettől elmaradó import növekedés a tavalyra várható hétmilliárd eurós aktívummal szemben 2012-ben 8,5-9 milliárd euró körül alakulhat.